Metaaldetector

Het is belangrijk dat je goed nadenkt voor je overgaat tot het aanschaffen van een metaaldetector. Vooreerst dien je te beslissen op welke ondergrond je wil gaan zoeken: strand (nat of zacht gedeelte) of akker.

Informeer je vervolgens zoveel als mogelijk via verschillende kanalen. Leg je oor ook zeker eens te luister bij een ervaren zoeker.

Kan je niet onmiddellijk beslissen welke je favoriete ondergrond zal worden, ga dan voor een all-round metaaldetector van een gekend merk.

Let wel op het gewicht van de detector die je wenst aan te schaffen.
Bepaal vervolgens je budget.
Een detector aanschaffen van minder dan 150 euro lijkt mij uit den boze. Een val waar ik namelijk zelf ook intrapte. Goedkopere metaaldetectors zitten vaak slecht in elkaar met alle gevolgen van dien voor het dieptebereik en de discriminatiestand.

Garrett Euro Ace
Garrett Euro Ace

Eens je een detector hebt aangeschaft is het noodzakelijk dat je de werking ervan leert kennen. Verwacht je niet onmiddellijk aan grote vondsten maar bereid je voor om in eerste instantie veel afval en vuilnis op te graven. Eens je de verschillende tonen leert kennen gaat dit vanzelf minderen al blijft het opgraven van vuilnis noodzakelijk om geen kostbaarheden te missen.

Minelab Safari
Minelab Safari

Zet uw discriminatie nooit te hoog maar laat dit afhangen van de vervuiling van de grond.

Leer de tonen van de vondsten te herkennen. Je kan dit doen adhv van het zogenaamde bench testing maar je leert naar mijn aanvoelen het best en snelst op het terrein zelf. Dit vraagt echter tijd en doorzettingsvermogen.

Voel je je nog onervaren, onzeker en wil je niet teveel in de kijker lopen bij je eerste zoektochten, zoek dan een rustige plek om te starten met de hobby.

Equinox 800