De wereld van metaaldetectie op zijn kop zetten doe je het best met een ‘beest’ van een detector. In het hoofdkwartier van Minelab moeten ze hetzelfde gedacht hebben toen ze besloten om The Manticore, ook wel The Beast genoemd, te ontwikkelen.

De eersten die mochten kennismaken met The Manticore waren de aanwezigen op Detectival 2022. De beelden van de onthulling vonden via sociale media snel hun weg naar menig huiskamer alwaar metaaldetectoristen overal ter wereld dit nieuwste model van het Minelab gamma konden ontdekken. De teasercampagne van Minelab miste wederom zijn effect niet. Al snel was de onthulling van The Manticore het gespreksonderwerp op menig forum en in talloze facebookgroepen.

Blankenbergse Strandvondsten was tevens onmiddellijk enthousiast. Als strandzoeker ben ik namelijk steevast op zoek naar technieken en materiaal die mij in staat stellen om voorwerpen dieper en nauwkeuriger te kunnen localiseren. De voorwerpen op het strand komen namelijk enerzijds steeds dieper te liggen door de vele strandopspuitingen en anderzijds slaagt Blankenbergse Strandvondsten er maar niet in om fijne gouden kettingen te localiseren onder het strandoppervlak.

De informatie die Minelab na de onthulling van The Manticore verspreidde zou echter al mijn noden en behoeften alsook bij uitbreiding mijn wensen kunnen vervullen. Het enthousiasme maakte echter snel terug  plaats voor realiteitszin. Opgroeien op vruchtbare West-Vlaamse poldergrond, waar nuchterheid en noeste arbeid met de paplepel worden ingegeven, heeft zo zijn voordelen. Citaten als: ‘Als het te mooi is om waar te zijn is het niet waar’,  ‘Van een schone tafel kun je niet eten’ en ‘Eerst zien en dan geloven’, hielpen me om de voetjes op de grond te houden en het enthousiasme te beperken.

Op het internet kan je heden ten dage veel informatie vinden maar alvorens je een bedrag van 2000 spendeert, wil je het product (in dit geval de detector) toch zelf eens getest hebben. Bovenstaande zin verklaart waarschijnlijk ook waarom Blankenbergse Strandvondsten geen kledij online koopt (ook al kun je ze terugsturen). Het voelen aan de stof (het product) en tegelijkertijd oordelen of het kwaliteit is bij een lokale handelaar, is een vaardigheid die Blankenbergse Strandvondsten naar waarde schat en heden ten dage met veel enthousiasme overbrengt op de volgende generatie in de familie.

Of Westcoastdetecting en Minelab dezelfde mening waren toegedaan kan Blankenbergse Strandvondsten niet beoordelen maar het feit is wel dat op initiatief van Westcoastdetecting op zondag 13 november 2022 The Manticore in ‘levende lijve’ werd voorgesteld in België. De Panne was dankzij Westcoastdetecing wederom in België het centrum van metaaldetectie. Vijftig deelnemers vanover heel België en zelfs Frankrijk bliezen verzamelen in het Parkhotel in De Panne voor deze unieke kennismaking met de nieuwste telg uit het gamma van Minelab.

De onthulling in België van The Manticore werd op vraag van Westcoastdetecting begeleid door niemand minder dan Minelab Detexpert Luc Van Assche. Luc was als Fieldtester en Detexpert nauw betrokken bij de ontwikkeling van The Manticore en dus bij uitstek de geschikte persoon om de werking van de detector toe te lichten.

Na een verkwikkende koffie in het gezellige kader van het Parkhotel ging de voorstelling in de tuin van het hotel van start. De aanwezigen hingen snel aan de lippen van Luc die met de nodige passie en trots The Manticore voorstelde. Er werd gestart met de hardware om vervolgens dieper in te gaan op de software. Luc fietste gezwind door het spervuur van vragen en liet daarbij geen vraag onbeantwoord. Wat bij Blankenbergse Strandvondsten in eerste instantie bleef hangen waren de onderstaande zaken:

  • Een kwalitatieve hardware (verstelbare armsteun en stevige bevestigingen / sluitingen) die op eenvoudige wijze kan in elkaar geschoven worden om het meenemen op locatie van de detector te vergemakkelijken. Voor Blankenbergse Strandvondsten houdt dit in dat ik niet langer moet zeulen met een detector op mijn fiets. The Manticore past namelijk ingeschoven in mijn rugzak.
  • Een software met basisinstellingen waarmee je onmiddellijk aan de slag kan. Het touch en go principe dat Blankenbergse Strandvondsten belangrijk acht, werd behouden en visueel aantrekkelijker en eenvoudiger gemaakt door het gebruik van pictogrammen.
  • Een extra vermogen (Multi IQ+) door middel van een grotere batterij die meer diepte en gevoeligheid genereert.
  • Polyfone tonen die voor elk signaal een aangepast geluid kunnen genereren.
  • Een niet te verlijken recovery speed.
  • Eindeloos lijkende mogelijkheden om de basisinstellingen af te stemmen of de wensen van de zoeker, de omstandigheden van de grond alsook de voorwerpen die je wenst te vinden. Dit laatste zal voor Blankenbergse Strandvondsten een uitdaging worden en mogelijks extra vorming vragen.

Doorheen de toelichting begon het enthousiasme van Blankenbergse Strandvondsten bijgevolg terug op te borrelen om tegelijkertijd zich tevens af te vragen of deze detector mij niet teveel in mijn stretch zone zou brengen. Wetende dat Blankenbergse Strandvonsten een touch en go zoeker is, zou The Manticore wel eens een uitdaging kunnen worden om zijn volle potentieel te kunnen benutten.

Luc stelde echter gerust. Ja, The Manticore zal een aanpassing vragen maar de resultaten en zijn performance zullen je als zoeker de nodige motivatie geven om aan de slag te gaan.

Het eerste gedeelte van de dag werd afgesloten met een goede portie stoofvlees met frieten in het Parkhotel. Dat het niet stil bleef aan tafel was niet de schuld van het eten maar het gevolg van The Manticore. Dat de onthulling zo’n effect zou hebben op ervaren zoekers had Blankenbergse Strandvondsten niet verwacht. Ervaringen en verwachtingen werden aan de tafel van Blankenbergse Strandvondsten druk uitgewisseld. Het was voor mij aangenaam om kennis te maken met strandzoekers die vele extra zoekjaren op de teller hebben staan.

Als dessert had Minelab de nodige sponsoring voorzien onder de vorm van een Equinox 800, Vanquish, twee pinpointers en verschillende zoektassen, dit alles naast de goodie bag die iedere deelnemer ontving. Een tombola besliste wie er won. Blankenbergse Strandvondsten viel in de prijzen met een zoektas.

De echte test voor The Manticore moest echter nog komen. Met een goed gevulde maag vertrokken de deelnemers onder leiding van Luc naar het strand van De Panne. Elke deelnemer kon op zijn of haar beurt The Manticore ter hand nemen en uittesten op het strand. Het is op dat ogenblik dat de laatste twijfels van Blankenbergse Strandvondsten wegvielen en er beslist werd om The Manticore aan te kopen. Mits de nodige begeleiding van Luc had Blankenbergse Strandvondsten The Manticore na twee minuten al wat onder de knie ook al was ik nog niet in staat om de spreekwoordelijke gashendel helemaal open te trekken. Het potentieel is groot maar zal een aanpassingsperiode en extra vorming vragen. Aanpassing omdat je bijvoorbeeld met The Manticore veel sneller kan en moet zwaaien. Vorming omdat het zonde zou zijn om al het potentieel van de detector niet te gebruiken.

In ieder geval is het visueel maken van de vondsten op het scherm van The Manticore in eerste instantie de absolute meerwaarde voor Blankenbergse Strandvondsten. Het in één oogopslag kunnen onderscheiden van ijzer, gecombineerde metalen en de voorwerpen die je wil vinden, geeft je een absolute voorsprong op het strand en stelt je in staat om sneller te beslissen over graven of rustig verder zoeken.

Met het einde van de dag in zicht werden de laatste twijfels bij menig aanwezige definitief weggenomen toen Westcoastdetecting en Luc aankondigden dat er vormingen zouden georganiseerd worden voor diegenen die The Manticore aankopen.

Bij mijn weten zal je voor het eerst in België niet enkel een metaaldetector maar ook de nodige ondersteuning bij het aanleerproces kunnen aankopen. Dit houdt in dat je niet langer onnodig veel tijd meer hoeft te stoppen in het lezen van een handleiding of het bekijken van filmpjes op het internet maar uit de eerste hand van een Detexpert kan leren.

Vanaf vandaag begint echter de echte uitdaging namelijk: Wachten op een bericht van Westcoastdetecting dat de The Manticore beschikbaar is en mag afgehaald worden.

Het strand van Blankenberge is bij deze gewaarschuwd. The Manticore is coming….