De week voorafgaand aan de XP zoekdag op het strand van De Panne was er ééntje vol spanning en onzekerheid. Spanning, omdat Blankenbergse Strandvondsten net zoals de andere deelnemers na twee jaar corona en geannuleerde zoekdagen uitkeek om samen met andere metaaldetectoristen te verzamelen op het strand van De Panne. Onzekerheid, omdat de weermannen en vrouwen geen al te beste vooruitzichten hadden uitgegeven. Net zoals iedere buitenactiviteit is de sfeer en de gezelligheid van een zoekdag onderhevig aan het oordeel van de weergoden. Gelukkig waren zij de zoekdag goed gezind en brak de hemel op zondag 18/09/2022 volledig open. Na een week van regen daalden de zonnestralen talrijk neer over het strand van De Panne. Een teken dat het opnieuw een onvergetelijke dag zou worden.

De deelnemers werden door Westcoastdetecting ontvangen in de Side Shore Surfclub van De Panne.

Vanuit deze mooie locatie gelegen op het strand van De Panne werden gedurende de hele zoekdag de dorstigen gelaafd en de hongerigen gevoed. Het beschikken over een goede uitvalbasis is voor Blankenbergse Strandvondsten een belangrijk gegeven. Je bent tenslotte een eindje van huis weg waardoor het beschikken over een goede accomodatie een rustgevend gevoel biedt.

Nog voor de zoekdag goed en wel begon had iedereen reeds gewonnen. Niet alleen ontving iedere deelnemer bij inschrijving een bonnetje voor de tombola waarmee je kans maakte op de hoofdprijs maar werd elkeen beloond met een unieke patch van de zoekdag.

De opdracht van de zoekdag was eenvoudig en duidelijk namelijk: de verstopte blauwe jetons op het strand van De Panne zoeken en vinden. Deze jetons waren uit verschillende materialen vervaardigd. Er werden zelfs ijzeren jetons verstopt om de taltrijk opgedaagde metaaldetectoristen wat extra uit te dagen. Als kers op de taart werden er ook tokens van XP en Westcoast detecting onder het zand weggeborgen. Aan elk van die tokens was een speciale prijs verbonden. Op zoek gaan naar de jetons en tokens kon onbeperkt tussen 10u en 15u.

Na twee uur actief detecteren op het zachte zand kreeg Blankenbergse Strandvondsten het lastig om nog jetons te vinden. Het sein om een pauze in te lassen en de innerlijke mens te versterken. Bij  het naderen van de surfclub kwam de heerlijke geur van braadworsten Blankenbergse Strandvondsten tegemoet. Samen met Seppe en Robbe, bekend van de facebookgroep Detectorvondsten België, alsook Peek en Nico van de Hydrafish hengelsportzaak te Blankenberge werd teruggeblikt op de eerste helft van de zoekdag. Allen kwamen we tot de vaststelling dat we enkel op het zachte zand jetons hadden gevonden. De uitdaging voor de namiddag was bijgevolg duidelijk. Een poging ondernemen om ook op het natte zand jetons te zoeken en vinden. Wat in eerste instantie een niet eenvoudige opdracht leek, werpte wel zijn vruchten af en resulteerde in nog zes extra jetons.

In afwachting van de tombola werd er onder menig deelnemer gediscussieerd over de nieuwe Minelab detector de Manticore. Aanwezig Minelab Detexpert Luc Vanassche werd dan ook druk bevraagd en in menig gesprek betrokken. Hou de website en facebookpagina van Westcoast detecting trouwens in de gaten want op 13/11/2022 zal er een event gehouden worden in De Panne rond deze nieuwste telg van Minelab.

Tijdens de tombola viel menig Blankenbergse deelnemer in de prijzen. Zo ook Blankenbergse Strandvondsten als moest die zich enkel tevreden stellen met een replica munt. Peeke Vanderschaeghe uit Blankenberge kampte echter één van de hoofdprijzen weg namelijk een XP ORX. Uiteraard is het steeds leuk om een hoofdprijs te winnen maar op het einde van de dag was voor Blankenbergse Strandvonsten vooral de hobby van metaaldetectie de winnaar. Deze voor menig burger onbekende maar wel fascinerende hobby liet zich opnieuw van zijn meest duurzame kant zien. Het strand van De Panne kreeg door de deelnemers van de zoekdag een goede dieptereiniging. Het gevonden afval werd verzameld in een bak en van het strand verwijderd. Een vorm van opruimactie die onvoldoende aandacht krijgt en iedere metaaldetectorist tijdens elke zoeksessie toepast. Of hoe metaaldetectie zijn steentje bijdraagt aan een schonere wereld.