Minelab zoog afgelopen weekend alle aandacht naar zich toe met de aankondiging van hun nieuwste metaaldetector, genaamd Manticore, op de Minelab & Joan Allen Events Heart of Kent Metal Detecting Rally 2022.

De aankondiging van de Manticore werd zoals steeds vergezeld van een goede teasercampagne die onmiddellijk de interesse van menig metaaldetectorist wekte. Ondanks het gegeven dat de Manticore nog niet beschikbaar is bij je lokale Minelab verdeler kreeg hij nu reeds de bijnaam ‘ The Beast’.

De naam Manticore verwijst naar het fabeldier de mantichora of manticora. Dit gevreesde wilde beest is afkomstig uit het Oud-Perzisch en betekent “menseneter”. Het monster is zo groot als een leeuw en heeft een ruige, vermiljoenrode vacht en blauwe ogen.

Minelab maakt zich sterk dat de Manticore de krachtigste detector van het moment wordt. Hij kan voorwerpen in de meest uitdagende omstandigheden sneller en duidelijker localiseren. Hij combineert kracht en nauwkeurigheid als nooit te voren. Qua uiterlijk lijkt de Manticore een kruising tussen de Equinox 800 en de CTX 3030.

De Manticore beschikt uiteraard over de Multi IQ+. Deze revolutionaire Minelab technologie heeft 50 procent meer vermogen dan traditionele metaaldetectoren en wordt de best aangedreven simultane multifrequentie detector op de markt genoemd.

Met de ongeziene reactiesnelheid van de Manticore identificeer en localiseer je snel en accuraat de voorwerpen die je wil vinden tussen het vele afval dat onder de grond aanwezig is.

De Manticore is voorzien van een krachtige 2D ID kaart die je aan de hand van een beter beeld en geluid meer inzicht geeft over het gelocaliseerde voorwerp.

De verbeterde discriminatie van de Manticore stelt je in staat om snel en vlot vondsten te accepteren of af te wijzen.

Draadloze audio is heden ten dage een must. Ook de Manticore beschikt hierover.

Tien vooraf ingestelde zoekprogramma’s zorgen ervoor dat je onmiddellijk aan de slag kan met deze detector maar bieden je tevens de mogelijkheid om ze aan te passen aan jouw specifieke noden en behoeften.

De Manticore is krachtig maar in aantal kilogram is het een lichtgewicht (1,3 kg). Hij is vervaardigt uit carbon en is bovendien waterdicht.

Op de Manticore zullen verschillende zoekspoelen kunnen gemonteerd worden, namelijk: de M11 (11″ Ronde Double-D spoel), de M8 (8″x5.5″ Elliptical Double-D) en M15 (15″x12″ Elliptical Double-D).

Een ondergaande zon betekent met de Manticore niet het einde van je zoeksessie. Aangepaste verlichting (Control Box Flashlight, Display Backlight with Auto Adjust, Backlit Keypad) en handgreepvibratie bieden je de mogelijkheid om ook tijdens de nacht je zoeksessie verder te zetten.

Het belangrijkste is dat de Manticore in tegenstelling tot de Equinox 800 gebouwd is om bij wijze van spreken tot in de eeuwigheid mee te gaan. Met een garantie van drie jaar en tal van software upgrade mogelijkheden beschikt je met de Manticore over een metaaldetector waar je de komende tien jaar zoet mee bent.

De Manticore wordt rond november 2022 verwacht in de winkelrekken en zal vermoedelijk 2000 euro kosten.