Een Britse metaaldetectorist genaamd Collins Tony vond in 2017 een uniek 17de eeuws pistool op het strand van St Aubin’s Bay in Jersey. Dhr. Collins, tevens lid van de Jersey Metal Detecting Society, zal zich de koude aprilse namiddag op het strand niet gauw vergeten. Hij omschrijft de vondst dan ook als het meest fantastische voorwerp dat hij tot op heden kon vinden op een strand. Collins die al jaar en dag actief op zoek gaat naar verloren voorwerpen op de stranden van Jersey had niet onmiddellijk door wat hij die bewuste namiddag op het strand opgroef. Het was pas toen hij de corrosielaag verwijderde dat het voor hem duidelijk werd dat hij mogelijks een uniek, historisch wapen gevonden had. Een expert bevestigde Collins zijn vermoeden en omschrijft het gevonden pistool als een zeer speciaal object. Hij hoopt dan ook dat het snel voor het grote publiek te bezichtigen zal zijn in een museum.

Het 17de eeuws pistool werd gebruikt gedurende de Engelse burgeroorlog en beschikt over een mechanisme typisch voor pistolen in de jaren 1600.

De conservator Neil Mahrer van het Charity Jersey Heritage gaat zelfs nog een stap verder en geeft aan dat er nooit eerder een dergelijk historisch wapen werd gevonden op Jersey. De wapens die tot op heden op het eiland gevonden werden waren allen afkomstig uit latere periodes. Mahrer vermoedt dat het pistool zo goed bewaard bleef omdat het in zwart zand met een grote dichtheid lag, wat het erosieproces vertraagde.

Hoe het pistool er precies terecht kwam, zullen historici niet meer kunnen achterhalen maar het vermoeden is dat een officier bij het aan boord gaan van een schip het wapen in zee verloor.

Het geeft wat mij betreft nogmaals aan dat ook op stranden nog steeds historische vondsten mogelijk zijn.