De duizenden badgasten aan de Belgische kust moeten het Amerikaans verkenningsvliegtuig op 4 augustus 1945 ongetwijfeld opgemerkt hebben. Vijf jaar oorlog hadden hun tol geëist maar nu genoten de Belgen van een dagje aan zee. Het was letterlijk zonnebaden tussen de bunkers maar dat kon de pret niet bederven. Menig kind moet bij het zien verschijnen van het verkenningsvliegtuig al vingerwijzend en roepend de aandacht van hun ouders getrokken hebben. De oorlog was net voorbij, de toekomst zou een uitdaging worden maar die zomerse dag waren alle zorgen ver weg.

Het Amerikaans vliegtuig vloog die bewuste zomerdag niet zomaar de Belgische kust af van De Panne naar Knokke. Het bracht tijdens de vlucht de volledige Belgische kust haarscherp in beeld door middel van gedetailleerde luchtfoto’s. Het vliegtuig had niet enkel oog voor de verschillende stranden maar bracht tevens de polders, de duinen en de badplaatsen zelf in beeld.

Het verkenningsvliegtuig was een onderdeel van de ‘Operatie Casey Jones’. De Amerikanen hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog vastgesteld dat ze niet of nauwelijks over gedetailleerde kaarten beschikten van Europa en begonnen onmiddellijk na het einde van de oorlog met het in kaart brengen van het oude continent. Vliegtuigen die een maand eerder nog ingezet werden voor bombardementen, ontvingen nu de opdracht om Europa in kaart te brengen. Op 4 augustus 1945 was de Belgische kust aan de beurt.

Het waren de archeologen Stichelbaut Birger en Gheyle Wouter, beiden verbonden aan de Universiteit Gent, die de luchtfoto’s ontdekten tussen honderden filmrollen in de US National Archives van het College Park in Maryland USA. Zij zagen onmiddellijk het belang van deze unieke fotoreeks als tijdsdocument. Door het publiceren van de luchtfoto’s in het boek ‘De Kust’ verhinderen ze dat deze fotoreeks in de annalen van de kustgeschiedenis zou verdwijnen.

Het boek ‘De Kust’ geeft je een unieke inkijk in de ‘zomer van de vrijheid’ aan onze Belgische kust. Als lezer heb je bij het doorbladeren van het boek het gevoel dat je in het verkenningsvliegtuig aanwezig bent. De zomers die volgden zouden niet langer dezelfde zijn. Het elitaire kusttoerisme zou plaats moeten ruimen voor het ondertussen welbekende massatoerisme. De bebouwing in het hinterland zou toenemen, de bunkers verdwijnen onder het zand en de littekens van de oorlog vervagen.

In bijna elke zoeksessie van Blankenbergse Strandvondsten komen nog voorwerpen naar boven die herinneren aan deze tijd. Het boek ‘De Kust’ verklaart de ligging van sommige vondsten, biedt inspiratie voor nieuwe zoekplaatsen maar geeft je als inwoner van Blankenberge tevens een inkijk in je eigen geschiedenis. Zo brengen foto’s van de boerderij van de grootmoeder van Blankenbergse Strandvondsten en het hotel van de grootvader hun verhalen in beeld.

Het boek ‘ De Kust’ is te verkrijgen via verschillende kanalen maar Blankenbergse Strandvondsten kocht het aan tijdens een bezoek aan het openluchtmuseum Atlantikwall te Raversijde. Dit collectors item is het ideale geschenk voor ieder die interesse heeft in Wereldoorlog II en de geschiedenis van de kuststreek in het bijzonder.