In gesprekken met meer ervaren / oudere zoekers komt regelmatig het thema van de bankkaart of elektronisch betalen aan bod. Ze verwijzen dan vooral naar de opkomst van de bankkaart en de negatieve gevolgen op de muntvondsten op het strand.

Nu meer en meer mensen ook voor kleinere bedragen gebruik maken van een bankkaart lijken ze gelijk te hebben, maar is dit ook zo?

Als strandzoeker ben ik nu reeds een aantal jaren actief en zie ik (sedert 2012 noteer ik al mijn vondsten in een logboek) mijn muntvondsten over het algemeen effectief dalen. De opkomst van de bankkaart hier als enige oorzaak aanduiden lijkt mij een brug te ver.

Bancontact

Het is natuurlijk een feit dat strandgangers steeds minder geld op zak hebben en er bijgevolg minder kans is dat ze dit geld verliezen, maar er zijn ook andere oorzaken, namelijk: strandverhogingen, steeds meer metaaldetectoristen die actief zijn op het strand, een goed of slecht zomerseizoen…

Gelukkig verlopen betalingen op het Blankenbergse strand nog steeds in contant geld zowel voor de aankoop van een ijsje, de aankoop van een drankje op een strandbar, de huur van een strandstoel…

Het spoor volgen van de ijsverkoper kan dus een succesvolle zoektocht opleveren.