De vereniging De Detector Amateur of kortweg de DDA is de grootste metaaldetectorvereniging van Nederland. De vereniging zag 25 jaar geleden het levenslicht. Al sedert de oprichting in 1992 is het doel van de DDA enerzijds het verbeteren van de verstandhouding tussen detectoramateurs en archeologen en anderzijds het bevorderen van meldingen van vondsten aan de bevoegde Nederlandse instanties.

De DDA viert dit jubileumjaar met een determinatieboek en een speciale ledendag. De ledendag vond afgelopen zaterdag 11/11/2017 plaats. Het you tube kanaal Hunting Coins was aanwezig en zorgde uiteraard voor een videoverslag.

Het determinatieboek met als titel ‘Metaalvondsten uit onze bodem’ verscheen in oktober 2017 onder de redactie van Kees Leenheer en Gert Lugthart. Het is een uniek, in kleur gedrukt en 223 pagina’s tellend determintatieboek over metaalvoorwerpen van de prehistorie tot de moderne tijd die door metaaldectoristen gevonden werden. In het boek komen in elk hoofdstuk verschillende vondstcategorieën aan bod zoals:  fibulae, sleutels, bijlen, gespen, munten, speelgoed, insignes…

De vondsten worden steevast afzonderlijk en duidelijk in beeld gebracht. Het determinatieboek is een kwalitatief werk dat iedere metaaldetectorist in huis zou moeten halen.

Metaalvondsten uit onze bodemMetaalvondsten uit onze bodem

Personen die in 2016 en 2017 lid waren van de DDA ontvangen het boek gratis. Niet leden kunnen het boek ondere andere op onderstaande sites bestellen.  Wees er snel bij want het determinatieboek werd in beperkte oplage gedrukt.