Blankenbergse Strandvondsten ontvangt regelmatig de vraag zowel op het strand als via e-mail welke instellingen ik gebruik op de Equinox 800 in mijn zoektocht naar euro’s, sieraden, oorlogspullen… op het strand van Blankenberge.

Het antwoord op deze vraag is in tegenstelling tot wat men zou verwachten eerder eenvoudig dan complex.

Ondanks dat de Equinox 800 de gebruiker veel mogelijkheden biedt om de basis modes aan te passen is en blijft het een detector waarmee je vrijwel onmiddellijk mee aan de slag kan.

Voor Blankenbergse Strandvondsten was dit een belangrijke voorwaarde bij de aankoop van de detector.

Blankenbergse Strandvondstsen is namelijk niet de techneut onder de metaaldetectoristen die de volledige werking van de detector wenst te kennen.  Blankenbergse Strandvondsten is eerder het touch en go type onder de detectoristen en in het bijzonder de strandzoekers.

Ik geniet ervan om met de fiets naar het strand te rijden, de detector aan te steken en te beginnen zoeken. Een al te omslachtig in te stellen detector zou een negatieve invloed hebben op mijn motivatie om te zoeken.

Blankenbergse Strandvondsten geniet meer van de zoektocht zelf dan van het instellen van de detector. Daarnaast ben ik er tevens nog steeds van overtuigd dat om mooie vondsten te localiseren niet enkel het instellen van de detector belangrijk is maar ook onderstaande zaken een belangrijke rol spelen:

  • Kennis van het terrein
  • Kennis van de getijden, stromingen en maanstanden
  • Meters maken
  • Afval graven
  • Doorzettingsvermogen

Het is een combinatie van verschillende factoren die je in staat zullen stellen om mooie vondsten te doen op stranden waar heel wat zoekers actief zijn. Geef je Equinox 800 bijgevolg niet de schuld als je niet onmiddellijk mooie voorwerpen kan opgraven maar zet door, leer van je fouten en de vondsten zullen vanzelf komen.

Zoals reeds aangegeven acht ik de standaard instellingen van beach mode 1 en 2 als voldoende om te detecteren op het strand. Let wel, ik gebruik beach mode 1 voor het zachte gedeelte van het strand en beach mode 2 voor het natte stuk ook wel het harde zand genoemd.

Om beide modes te ondersteunen gebruik ik noisecanceling en grondbalans.

Als de Equinox 800 na het toepassen van deze zaken nog  niet stil is (hoeft wat mij betreft niet volledig stil te zijn) pas ik de sensitivity nog wat aan. Gemiddeld zit ik op vlak van sensitivity tussen 19 en 21.

Tot slot durf ik ook wel eens de recovery speed aanpassen. Ik heb namelijk de indruk dat door middel van het gebruik van een lagere recovery speed je de toon van de dieper liggende voorwerpen beter kan waarnemen.

Wie gedacht had in dit artikel het grote geheim te ontdekken om makkelijk goud te vinden op het strand is er jammer genoeg aan voor de moeite. Ook bij metaaldetectie is volgende stelling van toepassing: ‘Als het te mooi is om waar te zijn, is het ook niet waar’. De instelling goud of instelling bijzondere voorwerpen zal je gaande weg zelf moeten ontdekken en is niet te vinden op het internet.