De intrede van de herfst is het signaal dat het einde voor het zoeken op het zachte zand nadert.

Nu de beach bars het strand voor zes maanden verlaten en de zonnekloppers elders in Europa de zon opzoeken is het tijd om de werking van mijn Garrett Euro Ace eens van wat naderbij te bekijken.

De Euro Ace is wat mij betreft prijs kwaliteit de ideale detector om te zoeken op het zachte gedeelte van het strand voor zowel de beginnende als de meer ervaren metaaldetectorist.

Hij werd door Garrett speciaal ontwikkeld voor de Europese markt. De dubbel-D zoekschijf zorgt voor een groter dieptebereik. Op het zachte zand is dieptebereik echter niet de essentie. De meeste recent verloren voorwerpen liggen namelijk niet diep onder het strandoppervlak.

Garrett Euro Ace

Garrett Euro Ace

De efficiĆ«ntere ijzerdiscriminatie is echter wel een groot voordeel op het zachte gedeelte van het strand. Het vele metaalafval op het strand bemoeilijkt namelijk het zoeken naar waardevolle voorwerpen. Een efficiĆ«nte ijzerdiscriminatie is bijgevolg niet enkel aangewezen maar noodzakelijk op het zachte zand. De hogere frequentie (8,25kHz) maakt de Euro Ace gevoelig voor kleine objecten wat belangrijk is in het vinden van juwelen zoals fijne gouden ringen, fijne armbandjes…

Toen ik de Euro Ace voor het eerst gebruikte op het strand was het zijn gevoeligheid die mij onmiddellijk opviel. Op heden kan ik als ervaren gebruiker van de Euro Ace adhv heel wat gevonden voorwerpen deze gevoeligheid aantonen. De tonen identificatie is wat mij betreft goed tot uitstekend al laat ik mij als voorstander van digitale detectoren hoofdzakelijk leiden door de target ID cursor op de display.

Display Garrett Euro Ace

Display Garrett Euro Ace

Je kan voor het zoeken kiezen uit vijf verschillende modes namelijk:
1. Zero:
Wanneer je deze mode gebruikt zal de Euro Ace alle metaalsoorten detecteren.
Deze mode is wat mij betreft niet aangewezen om te gebruiken op het zachte gedeelte van het strand. Je zal namelijk met deze mode te veel afval moeten opgraven.
2. Relics:
Ook deze mode is naar mijn aanvoelen niet aangewezen om te gebruiken op het zachte gedeelte van het strand. Je gaat op het zachte zand namelijk hoofdzakelijk op zoek naar recent verloren voorwerpen en niet naar oude, historische overblijfselen.
3. Jewerly:
Deze mode spreekt uiteraard voor zich. Indien je juwelen wenst te vinden is deze mode aangewezen. Hou er op het zachte gedeelte echter rekening mee dat je met deze mode nog steeds veel afval zal opgraven. Treklipjes zijn namelijk qua toon en indicatie hetzelfde als kleine gouden ringen. Jammer genoeg zijn er minder ringen dan treklipjes op het strand terug te vinden.
4. Coins:
Deze mode werd speciaal ontwikkeld voor het zoeken naar munten en dan in het bijzonder Europese munten. Op het zachte zand vindt de Euro Ace met een sprekend gemak euromuntstukken (ook verweerde) terug. Hou er bij deze mode wel rekening mee dat je sommige juwelen (edelmetalen) niet zal terugvinden omdat deze mode harder discrimineert dan de jewerly mode.
5. Custom:
Deze mode stelt je in staat om je eigen programma te schrijven afhankelijk van de grondsoort waarop je zoekt en de voorwerpen die je wenst terug te vinden. Deze mode is naar mijn aanvoelen enkel aangewezen voor ervaren zoekers die gericht op zoek willen gaan naar bepaalde voorwerpen, dit omdat je als niet ervaren zoeker zowel de tonen als de target ID nog niet onmiddellijk kan linken aan bepaalde voorwerpen.

Het gewicht van de Euro Ace valt goed mee wat noodzakelijk is om geruime tijd in het mulle, zachte zand te kunnen op zoek gaan naar verloren voorwerpen. De vier noodzakelijk alkaline batterijen verzwaren de detector nauwelijks.

Toen ik de Euro Ace aankocht werd een Garrett hoofdtelefoon en beschermhoes (display/elektronica) meegeleverd. Over de hoofdtelefoon had ik mijn twijfels maar tot op heden zit er geen sleet op en werkt hij nog perfect. Een beschermhoes die de elektronica tijdens het zoeken beschermt lijkt mij voor iedere detector aangewezen. Dat een dergelijke beschermhoes automatisch werd meegeleverd kon ik persoonlijk wel waarderen. Bij de andere detectoren die ik aankocht diende ik namelijk de beschermhoes steeds als optie (met uiteraard een extra kostprijs) aan te kopen.

Garrett Beschermhoes

Garrett Beschermhoes

Over het algemeen kan ik mij enkel maar positief uitlaten over de prestaties van de Euro Ace op het zachte gedeelte van het strand. Het is een hands on detector waarmee je onmiddelllijk aan de slag kan. Zowel de beginnende als meer ervaren strandzoeker zal prijs kwaliteit gezien aan deze detector veel plezier beleven.
Zelf stelde ik mij al de vraag welke detector ik zou aankopen indien mijn Euro Ace het zou begeven.
Wat betreft het merk zou ik zeker bij Garrett blijven maar automatisch upgraden naar de Garrett AT Pro, Garrett AT Gold of Garrett AT Max lijkt mijn niet evident gelet op de prestaties van de Euro Ace.
De dag dat mijn Euro Ace de geest geeft zal bij mij ongetwijfeld een tweestrijd ontstaan namelijk, blijven bij een gekende, goed presterende, relatief goedkope detector of prijsgewijs gaan voor duurdere telg uit de Ace familie waarvan ik de prestaties nog niet ken.