In mijn hoofd had ik vorige week zondag het weekend van 1 mei reeds afgesloten. Vermoeid maar voldaan zat ik al op mijn terras met de benen in de lucht terwijl de koffie doorliep. Gaan detecteren op het strand had ik dat weekend niet gedaan en ik was het ook niet meer van plan. De eerste slok koffie was echter mijn slokdarm nog maar goed en wel gepasseerd of er liep via de facebookpagina van Blankenbergse Strandvondsten een hulpvraag binnen.

Dominique had haar gouden huwelijksring verloren op het strand ter hoogte van de O’neill Beachclub. Nadat ze de nodige vitamine D had opgedaan op het zonovergoten Blankenbergse strand, verloor ze haar ring toen ze tijdens het opstaan de zandkorrels van haar broek wou afkloppen.

Dominique was echter niet bij de pakken blijven zitten.  Ze had zelf reeds met een rakel tevergeefs een poging ondernomen om de ring te vinden.  Daarnaast had ze tevens hulp gevraagd aan een metaaldetectorist die op dat ogenblik actief was op het strand. Tot grote teleurstelling van Dominique en haar man had ook hij de ring niet kunnen vinden.

Dominique kon dan wel duidelijk afbakenen waar ze de ring verloren was, maar de metalen omheining van de O’neill Beachclub was letterlijk en figuurlijk een stoorzender. Dominique werd door de man met de metaaldetector doorverwezen naar Blankenbergse Strandvondsten.  De naam klonk haar niet onbekend in de oren. Ze herinnerde zich namelijk een krantenartikel waarin Blankenbergse Strandvondsten meehielp aan het terugvinden van een huwelijksring.

Haar hoop flakkerde terug op toen Blankenbergse Strandvondsten op het strand verscheen. Na het afbakenen van het af te zoeken stuk en het instellen van de Equinox 800, kon de zoektocht beginnen.  Tien minuten later zat de huwelijksring opnieuw rond de vinger van Dominique en diende ze haar tranen van geluk te bedwingen.

Ik zou hier nu kunnen schrijven dat het terugvinden van de ring een fluitje van een cent was maar dat was het zeker niet. De ring lag op ongeveer 40 centimeter van het metalen hek waardoor het signaal van de ring verstoord werd. Het terugvinden van de ring vroeg daardoor wel wat ervaring en kennis van de metaaldetector, al moet ik eerlijkheidshalve ook toegeven dat de Multi-IQ technologie van Minelab tijdens deze zoektocht zijn meerwaarde bewees.

Voor Dominique, die samen met haar man een trouwe fan is van het programma Aussie Gold Hunters, was de zoektocht naar haar gouden huwelijksring tevens de ideale gelegenheid om een metaaldetectorist van dichtbij aan het werk te zien.  In het gesprek na het terugvinden van de ring werd dan ook nagekaart over de werking van de detector, de hobby alsook de vondsten.

Personen die een voorwerp verliezen op het strand van Blankenberge kunnen steevast Blankenbergse Strandvondsten contacteren. (bij voorkeur via de facebookpagina). De werking van Blankenbergse Strandvondsten is tevens bekend bij de  Strand- en Reddingsdienst van Blankenberge die mensen met verloren voorwerpen tevens kunnen doorverwijzen.

Let wel, Blankenbergse Strandvondsten is geen professionele organisatie en het zoeken naar verloren voorwerpen is geen voltijdse bezigheid waardoor er niet steevast onmiddellijk kan gereageerd worden op een hulpvraag.

Als personen een hulpvraag richten aan Blankenbergse Strandvondsten is het belangrijk om door te geven waar het voorwerp verloren werd (zacht zand of natte gedeelte) alsook het metaal waaruit het voorwerp bestaat.

Mensen die een voorwerp verloren zijn in zee zoeken bij het verlies van het voorwerp best een referentiepunt op het strand om hun positie te bepalen en dienen het uur van verlies te noteren.

Op die manier kan de af te zoeken zone op basis van het getij, de windrichting en de stroming afgebakend worden en wordt de kans op het terugvinden van het voorwerp een pak groter.