2018 is het jaar waarin Focus en WTV hun 25 jarig bestaan vieren. Gedurende 25 jaar bouwden Focus en WTV een uitgebreid beeldarchief op. Luc Dufourmont, bekend van de tv-reeks Bevergem, ontving de opdracht om tussen alle videocassettes, tapes en ander beeldmateriaal op zoek te gaan naar interessante reportages om ze vervolgens te toetsen aan de huidige realiteit.
Deze opdracht mondde uit in een nieuw programma namelijk, ‘Terug Van Weggeweest’, wekelijks op woensdag na het nieuws te bekijken op Focus/WTV.

in het spoor van Sam

Luc zijn zoektocht leidde onder andere tot een reportage over Gaston ‘Sam’ Sampson waarin de bijzondere hobby, strandjutten met een metaaldetector, van deze bekende Blankenbergenaar werd belicht.
Daar Sam jammer genoeg in het voorjaar van 2018 overleed, ging Luc op zoek naar personen die Sam gekend hadden en bereid waren om samen met hem terug te blikken op de vele facetten van zijn ongetwijfeld boeiende leven.
Op die manier nam Luc contact met Blankenbergse Strandvondsten om terug te blikken op Sam als strandjutter. Uiteraard was Blankenbergse Strandvondsten onmiddellijk bereid deel te nemen uit respect en als eerbetoon voor Sam.

reportage terug van weggeweest in het spoor van Sam

Het overtuigen van andere strandjutters om deel te nemen aan de reportage was niet evident. De redenen om niet deel te nemen waren divers namelijk: niet graag in de schijnwerpers staan, de hobby niet willen belichten om extra concurrentie te vermijden, bescherming van het eigen uitgebouwde territorium…
Vooral het niet in de schijnwerpers willen staan, kwam toch bij de meeste strandjutters naar voor.
Het leven in de luwte, dicht bij het ruisen van de zee, lijkt een belangrijk element voor een strandjutter die ze niet zomaar willen opgeven.
Sam was daarin een atypische strandjutter. Hij stond namelijk graag in de belangstelling en genoot van de interesse die de verschillende media in zijn hobby toonden. Anderzijds waren zijn vele verhalen en ervaringen een makkelijke insteek voor een journalist om een artikel rond op te bouwen.

Naast Blankenbergse Strandvondsten kon Luc eveneens Westcoastdetecting overtuigen om deel te nemen aan de reportage. Westcoastdetecting heeft Sam op hun beurt gekend als klant. Deze winkel in De Panne,gespecialiseerd in zowel particuliere als professionele metaaldetectie, was de plaats waar Sam geregeld kwam voor de aankoop van zijn metaaldetectoren alsook het nodige toebehoren.

Verder namen ook de hoofdredder van Blankenberge Tom Cocle, de echtgenote van Sam en vriendin Suzy deel aan de reportage. Op die manier slaagde Luc er in om de verschillende facetten van het leven van Sam te belichten.

De reportage, in een regie van Joost Laperre en voor het eerst op 13/06/2018 te zien op de buis, is wat Blankenbergse Strandvondsten betreft een mooi eerbetoon Sam.