Tot 2010 was ik enkel tussen de paas- en herfstvakantie actief als metaaldetectorist op het strand van Blankenberge. Mijn detector (Garrett Euro Ace) was namelijk niet in staat om op het natte strandgedeelte vondsten te detecteren. Eens de strandbars het strand verlieten, zat het detectorseizoen er voor mij dan ook op.
In 2010 kende het detectorseizoen echter geen einde. De aankoop van de Minelab Safari stelde mij in staat om voortaan ook op het natte strandgedeelte op zoek te gaan naar vondsten waardoor ik sindsdien jaar in jaar uit op het strand kon detecteren. Desalniettemin deel ik het zoekjaar nog steeds op in twee delen. Tussen de paas- en herfstvakantie zal je me nog steeds hoofdzakelijk terugvinden op het zachte strandgedeelte met de Garrett Euro Ace in de hand. Mijn  doelstelling is dan vooral euromunten bovenhalen. De resterende periode (november, december, januari, februari en maart) ga ik met de Minelab Safari actief op zoek naar speciale vondsten op het natte strandgedeelte zoals juwelen, oorlogrelicten, oudere munten…

Minelab Safari

Minelab Safari

Voor de aankoop van de Minelab Safari ging ik niet over één nacht ijs. Ik lijstte in eerste instantie voor mezelf op wat ik belangrijk vond in een nieuwe detector namelijk:

  1. Stabiliteit op een sterk gemineraliseerde ondergrond
  2. Digitale display
  3. Geen talloze instellingen maar aanzetten en zoeken
  4. Voldoende diepte en gevoeligheid

Gelet op bovenstaande verwachtingen kwam ik al snel bij Minelab uit om vervolgens tot de conclusie te komen dat met mijn budget de Minelab Safari prijs kwaliteit de juiste keuze was.
Acht jaar later kan ik met de hand op het hart stellen dat de Minelab Safari meer dan eens bewezen heeft dat deze detector voor mij de juiste keuze was.
De Safari is niet alleen bijzonder stabiel (dankzij het FBS systeem) op het natte strandgedeelte maar slaagt er ook in dmv zijn hoge gevoeligheid en goed dieptebereik kleine voorwerpen met sprekend gemak te detecteren.
Verder is de Safari makkelijk in gebruik. Zo kan je zoeksessie onmiddelllijk na aankomst op het strand beginnen. Je zet letterlijk de Safari aan, selecteert één van de vier voorgeprogrammeerde modes en laat je de noise cancel knop zijn werk doen waardoor je in minder dan één minuut aan je zoeksessie kan beginnen. Je verspilt op die manier geen onnodige tijd aan het instellen van de detector.
Om zeker geen vondsten te missen, hanteer ik op het natte strandgedeelte steeds de relic mode.
De Safari wordt vaak omschreven als de vereenvoudigde versie van E-trac maar zelf heb ik dit nooit zo ervaren. De extra functies van de E-trac hadden voor mijn zoekgedrag prijgewijs geen extra meerwaarde geboden. De E-trac is dan wel krachtiger maar de Safari moet naar mijn aanvoelen niet veel onderdoen.

Zilveren ringen

Ringen gevonden met de Minelab Safari

Uiteraard is niet alles positief aan de Minelab Safari. Vooral het gewicht van de detector is voor mij een groot nadeel. De manier waarop de Safari ontworpen is, zorgt ervoor dat het meeste gewicht op je biceps en elleboog komt te liggen. Na enkele uren zoeken begint de detector dan ook vaak te hard door te wegen waardoor ik al meer dan eens een goede zoeksessie vroegtijdig heb moeten staken.
Ik kon echter hiervoor binnen het gamma van Minelab geen alternatief vinden tot het bedrijf de komst van de Equinox 800 aankondigde. Het sterk verminderde gewicht van deze detector klonk bij mij als muziek in mijn oren.
In 2018 zal ik de Safari dan ook vervangen door de Equinox 800. Vermoedelijk was het de laatste herfst en winter dat ik met de Safari actief was op het strand.
Ondanks de veelbelovende berichten over de Equinox 800 zal deze detector echter hard zijn best moeten doen om de tot op heden goed presterende Safari te evenaren, laat staan te doen vergeten.

minelab equinox detector