De hype omtrent de Equinox 600 en 800 uit het Minelab gamma is nog niet gaan liggen of daar is Minelab al met hun nieuwste telg, de Vanquish.

Minelab maakt hiervoor gebruik van een teasercampagne. Deze vorm van reclame is een alom gekende en succesvolle techniek om de nieuwsgierigheid van de consument aan te wakkeren.

De opeenvolgende boodschappen, foto’s en/of filmpjes bouwen de spanning op en geven steeds meer prijs tot de uiteindelijke lancering van het product.

Het marketing team van Minelab beheerst deze techniek als geen ander. Een maand geleden vuurden ze al een eerste filmpje af op de wereld van metaaldetectie dat onmiddellijk door verschillende websites, fora alsook facebookpagina’s en –groepen werd opgepikt. Het gonst ondertussen van de speculaties maar een aandachtig kijker kon reeds uit beide filmpjes heel wat afleiden.

De metaaldetectorist die in beide filmpjes wordt opgevoerd draagt een geel/zwarte pet en handschoenen. Deze kleuren zijn al jaar en dag de kleuren van het logo van Garrett. Het vermoeden is dan ook dat Minelab met de lancering van de Vanquish een concurrent wil op de markt brengen voor de populaire ace modellen van Garrett die vaak aangekocht worden door beginnende metaaldetectoristen als instapmodel. Dit vermoeden wordt kracht bij gezet als je de detector bekijkt die het personage hanteert  in het eerste filmpje, namelijk een zwart gespoten ace model.

Het eerste filmpje vertelt ons ook op welke ondergronden je met de Vanquish zal kunnen detecteren. We zien militaire vondsten uit de bosgrond verschijnen, juwelen opstijgen vanuit het strand en historische items (munten, speerpunt…) worden onttrokken aan een akker. Hieruit kan je besluiten dat de Vanquish zijn modes vooral op deze ondergronden zal gericht zijn.

Daarnaast toont de eerste video ook een glimp van de Vanquish zelf. Eerst en vooral is de zoekspoel te zien. In tegenstelling tot de Equinox series die over een ronde dubbel D zoekspoel beschikken,  betreft het ditmaal een ovaal gevormde dubbel D zoekspoel.

In de tweede video bevestigt Minelab dat de Vanquish geen rechte buis heeft zoals de Equinox maar over een kromming beschikt alsook gebruik maakt van een kliksysteem om stabieler te kunnen zoeken door wrijving te vermijden. De vergelijking met de Deus modellen is bijgevolg niet ver weg.

Vervolgens zie je in het tweede filmpje ook duidelijk dat de draad die de zoekspoel verbindt met de detector rond de buis zit. Minelab koos er dus voor om in tegenstelling tot de  CTX, Safari en de E-trac om de draad niet intern weg te werken.

De laatste berichten rondom de Vanquish geven dan weer aan dat hij gebruik zal maken van de multi-frequency “IQ” technologie, dit omdat Minelab reeds verschillende malen aangaf dat deze technologie de basis moet worden voor hun toekomstige modellen en bijgevolg de single-frequency technologie lijkt afgezworen te hebben.

Ondanks de nog vele onduidelijkheden en speculaties lijkt het er op dat de Vanquish een budgetvriendelijke, multi inzetbare, all round metaaldetector zal zijn die het hart van menig metaaldetectorist sneller zal doen slaan.

Met de lancering van de tweede video biedt Minelab tevens de metaaldetectorist de mogelijkheid om de verdere teasercampagne op de voet te volgen door in te schrijven op hun website.

Je maakt als metaaldetectorist eveneens kans om een Vanquish te winnen door de berichten op de verschillende sociale mediakanalen van Minelab te liken, te delen alsook te voorzien van de nodige tags en hashtags.

Ondertussen is het geduldig wachten op de volgende video. Verschillende websites beweren dat de effectieve lancering van de Vanquish zou plaatsvinden op Detectival 2019. Wat er ook van zij de wereld van metaaldetectie heeft er terug een onderwerp tot discussie bij.