Afgelopen zaterdagmiddag (7 juli 2018) werd opnieuw een obus gevonden aan de Belgische kust, ditmaal in de duinen van Blankenberge ter hoogte van De Duinse Polders.

Het was een nietsvermoedende wandelaar die het springtuig opmerkte en vervolgens de hulpdiensten inlichtte. De lokake politie kwam onmiddellijk ter plaatse en stelde in afwachting van DOVO (ontmijningsdienst van het Belgische leger) een veiligheidsperimeter in.

Obus gevonden in Blankenberge

DOVO nam, na controle, de obus mee voor ontmanteling. Vermoedelijk zal het verder onschadelijk maken van het springtuig uitgevoerd worden op de basis in Langemark-Poelkapelle.

De vondst van een dergelijk springtuig is niet uitzonderlijk. Er worden wel vaker obussen gevonden aan de Belgische kust, zowel op het strand als in de duinen. Wat betreft Blankenberge bevinden zich onder de duinen nog steeds bunkers waardoor de kans op het vinden van oorlogsgerelateerde zaken niet abnormaal is.

Correct handelen na het vinden van een springtuig blijft desalniettemin belangrijk. Er circuleren op het internet en you tube in het bijzonder jammer genoeg nog teveel filmpjes waarin personen onvoorzichtig of ronduit onverantwoord omgaan met gevonden munitie.

Recent viel er in West-Vlaanderen nog een dodelijk slachtoffer te betreuren nadat de persoon in kwestie een  obus met een slijpschijf eigenhandig  probeerde te ontmantelen.
De wereldoorlogen maken op die manier honderd jaar na datum nog jaarlijks verschillende slachtoffers.