Als strandzoeker haal ik jaarlijks op het strand heel wat metaalafval boven zoals treklipjes, kroonkurken, vislood… Een deel van dit afval gaat rechstreeks in de vuilbak op het strand of de dijk. Een ander deel zoals koper, lood en zware stukken ijzer worden naar de ijzerhandelaar gebracht voor recyclage.
Metaaldetectoristen zijn echter niet de enigen die het strand dagdagelijks proper maken.
Het strand opruimen tijdens een strandactiviteit en anderen aansporen om hetzelfde te doen, dat is precies wat het burgerinitiatief genaamd ‘proper strand lopers’ opgericht door Oostendenaar Tim Corbisier beoogt.
Proper strand lopers heeft als hoofddoel burgers bewust maken van de afvalproblematiek op onze planeet door stil te staan bij de afvalproblematiek in de eigen omgeving. Voor de kustbewoners en de bezoekers van de Belgische kust is deze omgeving natuurlijk het strand.
Het initiatief kan alvast op veel bijval rekenen. Zo telt de facebookgroep al meer dan 2200 leden en werd na ongeveer één jaar werken een vzw opgericht.
Dagelijks gaan de talrijk geëngageerde vrijwilligers op het strand en posten ze hun gevonden afval in de facebookgroep. Op die manier maken ze het strand niet alleen schoon maar maken ze anderen ook warm om hun voorbeeld te volgen.
Een proper strand loper richt zich in tegenstelling tot de metaaldetectorist op afval die zichtbaar is op het strand zoals producten gemaakt uit verschillende kunststoffen, glas, blikjes…

Vuilbak proper strand lopers

Vuilbak ter hoogte van de Wrakhoutbrug

Proper strand lopers heeft eveneens een Blankenbergs tintje daar Pauline Bisschop als geëngageerd proper strand loper zich dagelijks voor dit initiatief inzet. Pauline is in haar ééntje zowat verantwoordelijk voor twintig procent van de geruimde hoeveelheid afval aan de kust. Ze werd hiervoor in de bloemetjes gezet bij de voorstelling van de eerste duurzame strandafvalbak op het strand van De Haan (Vosseslag). Het is de bedoeling dat op termijn 32 van dergelijke strandafvalbakken op de verschillende stranden langs de Belgische kust (muv Knokke en Zeebrugge) geplaatst worden zodat gebruikers van het strand hun afval ook tijdens het laagseizoen makkelijk kwijt kunnen.

Uiteraard zijn proper strand lopers als Pauline eveneens verheugd met de komst van de strandafvalbakken. Zo hoeven ze geen kilometers meer te zeulen met gevonden zwerfvuil maar kunnen ze op het strand het afval onmiddellijk in de strandafvalbak deponeren.
Als strandzoeker juich ik de komst van de strandafvalbakken eveneens toe want in tegenstelling tot het zomerseizoen zijn er in Blankenberge anders geen vuilnisbakken te vinden op het strand. Ook ik zal bijgevolg minder lang met mijn metaalafval moeten rondzeulen op het strand wat mijn zoektochten letterlijk en figuurlijk zal verlichten.
Meer informatie omtrent het burgerinitiatief proper strand lopers kan je terug vinden op hun website.