In de derde week van september, exact één dag na de 76ste verjaardag van de bevrijding van Blankenberge, stelde het Lokaal Bestuur Blankenberge een nieuwe publicatie voor over Wereldoorlog II.

Het boek, opnieuw van de hand van de stadsarchivaris Deschoolmeester Pieter, vertelt in 208 pagina’s het Blankenbergse verhaal tijdens Wereldoorlog II. De auteur zoemt daarbij in op zowel de bezetting, de bevrijding als de herdenking van de Stad Blankenberge.

Boekvoorstelling bij het herdenkingsmomument in het stadspark
Van links naar rechts: Deschoolmeester Pieter (auteur), Declerck Ann (fotografe) en Monte Alfons (Schepen van cultuur)

Het boek mag zonder schroom een uniek werk genoemd worden daar voor het eerst een auteur deze donkere periode in de geschiedenis van de Stad Blankenberge belicht. Dertien hoofdstukken en negentig illustraties nemen je als lezer mee doorheen de oorlogsjaren. Ze geven een beeld van hoe de modale Blankenbergenaar deze periode beleefd en overleefd heeft.

Het merendeel van de illustraties zijn afkomstig uit het stadsarchief. Wie echter maar niet genoeg kan krijgen van Wereldoorlog II verwijst de stadsarchivaris graag door naar de beeldbank van Kusterfgoed. Naar aanleiding van het verschijnen van deze publicatie werd namelijk een speciaal fotoalbum aangemaakt waarin alle foto’s uit Wereldoorlog II uit de archiefcollectie van de Stad Blankenberge zijn opgenomen .

Het boek Blankenberge tijdens WO II (bezetting, bevrijding, herdenking) is sedert zaterdag twaalf september te koop in het Infopunt Toerisme, het Belle Epoque Centrum en Standaardboekhandel Blankenberge. Kostprijs: 19,99 euro.