Op vrijdag 12 oktober 2019 ging het tweede luik van 75 jaar bevrijding van Blankenberge van start.

Het stadsbestuur onthulde in eerste instantie onder het goedkeurend oog van Burgemeester Dumery en Schepen Monte een gedenkplaat aan de picknick zone gelegen in de polders in de scharebrugstraat, ter hoogte van het bruggetje over de Blankenbergse vaart.

Gedenkplaat op de picknick zone

Met deze gedenkplaat wenst het stadsbestuur de zeven Amerikaanse soldaten te herdenken die er op 19 september 1944 om het leven kwamen in een vliegtuigcrash. In zijn speech benadrukte Schepen Monte dat hun offer niet zomaar mag verdwijnen in de annalen van de geschiedenis.

De zeven soldaten waren met hun Waco CG-4A Glider (zweefvliegtuig) op weg om deel te nemen aan operatie Market Garden. Toen ze echter over Blankenberge vlogen brak de sleepkabel van hun toestel waardoor het in botsing kwam met een ander vliegtuig uit de formatie, vervolgens brak hun vleugel en begon het toestel te tollen. Het zweefvliegtuig  stortte neer in de door de Duitsers onder water gezette polders. De zeven inzittenden hadden geen schijn van kans en overleefden de crash niet.

Waco CG-4A Glider in actie
Bron: You Tube kanaal Bomberguy

De gedenkplaat die in vier talen werd opgemaakt moet voorbijgangers even doen stilstaan bij het offer dat deze soldaten hebben gebracht bij de bevrijding van Europa en Blankenberge in het bijzonder.

Aansluitend op de onthulling van de gedenkplaat opende Schepen Monte de tentoonstelling 75 jaar bevrijding van Blankenberge in de exporuimte De Meridiaan.

De tentoonstelling geeft de bezoeker aan de hand van foto’s, filmpjes, persoonlijke getuigenissen en voorwerpen uit verschillende verzamelingen een overzicht van het leven in de bezette Stad Blankenberge alsook de bevrijding door de Canadese Manitoba Dragoons.

Manitoba Dragoons

Er is doorheen de expositie zowel aandacht voor de geallieerde bevrijders, verzetsleden als de Duitse  bezetter. Aan de hand van geëxposeerde uniformen en voorwerpen krijgt de bezoeker zicht op hun uniformen en materiaal. Zo is er een stengun (het favoriete wapen van het verzet) alsook een Lee Enfield te zien.  De tentoonstelling gaat vervolgens dieper in op drie Blankenbergse vrouwelijke verzetsstrijdsters. Josephine Caes – Wilms (Mama Caes), Jeanne De Ceur – Vandewalle en Marie Louise Mazeman – Noterman (Madame Jean) hun verzetsdaden komen uitgebreid aan bod. Mama Caes hielp verschillende Britse piloten in de terugkeer naar hun moederland en kreeg hiervoor na de oorlog het Honory of the Legion of Frontiersmen. Ze was de meest onderscheiden en gedecoreerde verzetsstrijdster van België. Iets om als klein Blankenberge te eren en te koesteren.

Valentin Byl aan het woord
Bron: You Tube kanaal West Vlaanderen vertelt vzw

De nooit eerder vertoonde videogetuigenissen van inwoners van de Stad Blankenberge tijdens de tweede wereldoorlog zijn ongetwijfeld het orgelpunt van de tentoonstelling. Valentin Byl, Joseph Hoenraet, Marguerite Popelier, Georges Descheemaeker en Jeannot Fieuw vertellen in het Blankenbergs dialect hun ervaringen en anekdotes uit de oorlog. Ondanks het gegeven dat ze verschillende verhalen brengen, is de rode draad steeds honger en angst. Als bezoeker is het zeker de moeite waard om de tijd te nemen om de volledige getuigenissen te bekijken.

Jeannot Fieuw aan het woord
Bron: You Tube kanaal West Vlaanderen vertelt vzw

Schepen Monte kondigde in zijn speech verbonden aan de officiële opening van de tentoonstelling tevens aan dat er in 2020 nog een boek zal uitgegeven worden over Blankenberge als bezette stad in de tweede wereldoorlog. Ongetwijfeld iets om naar uit te kijken.

Grote Markt Blankenberge tijdens de Tweede Wereldoorlog

Ondertussen toont de Blankenbergse burger tevens veel interesse in het derde luik van 75 jaar bevrijding Blankenberge. Omwille van de vele inschrijvingen voor de drie lezingen (de eerste gaat van start op 24 oktober 2019) werd de locatie gewijzigd van de aula van de bibliotheek naar de feestzaal van het stadhuis. Het is alvast hartverwarmend om vast te stellen dat 75 jaar na datum de interesse in de tweede wereldoorlog,  die onnoemelijk veel mensenlevens eiste en de grondslag legde voor onze huidige welvaart, in Blankenberge nog sterk aanwezig is.

Bunker onder het station van Blankenberge

Blankenbergse Strandvondsten vindt wekelijks nog voorwerpen op het strand die aan deze periode herinneren. In hoofdzaak gaat het om kogelpunten en hulzen maar af en toe komt er nog eens iets bijzonders aan de oppervlakte piepen zoals in 2017 toen Blankenbergse Strandvondsten tijdens één van de zoeksessies een nazi pin opgroef.

Nazi pin gevonden op het strand van Blankenberge