In 2010 vond een Britse metaaldetectorist  in Crosby Garrett te Cumbria een Romeinse helm die later ‘The Crosby Garrett Helmet’ genoemd zou worden. Deze Romeinse helm is ongetwijfeld één van de meest spectaculaire vondsten die met een metaaldetector gedaan werd. De helm werd uiteindelijk voor 2,3 miljoen pond verkocht waardoor zowel de vinder als de landeigenaar dag op dag miljonair werden.

The Crosby Garrett Helmet werd in een uitzonderlijk goede staat teruggevonden. Daarenboven is het pas de derde maal in de recente geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk dat een Romeinse helm in een dergelijke staat teruggevonden wordt. The Ribchester Helmet (gevonden in 1976) en The Newstead Helmet (gevonden in 1905) gingen The Crosby Garrett Helmet vooraf.

The Crosby Garrett Helmet is een rijkelijk versierde, bronzen helm die vermoedelijk niet voor de strijd gemaakt werd. Hij werd naar alle waarschijnlijk ontworpen voor religieuze ceremonies en/of militaire parades. Het vizier beeldt een jonge, gladgeschoren Romeinse man met krullend haar uit.

De vondst leidde tot een grondig archeologisch onderzoek van de omgeving rondom de vindplaats. Het onderzoek werd gefinancierd door het Tullie House Museum en de Portable Antiquities Scheme.  Het archeologisch onderzoek legde een Romeinse vesting bloot omgeven door grachten en is een mooi voorbeeld van hoe metaaldetectie archeologisch onderzoek kan stimuleren en ondersteunen.

Rest enkel nog de vraag hoe jij zou reageren wanneer het vizier van een dergelijke helm je tijdens een zoeksessie plotseling in de ogen kijkt?