Ongestoord genieten van zon, zee, strand en vervolgens een sieraad verliezen terwijl je verfrissing zoekt in de Noordzee. Jaarlijks worden verschillende strandgasten hiermee geconfronteerd. Een sieraad verliezen is nooit leuk en doet onmiddellijk het vakantiegevoel verdwijnen maar als het daarenboven nog eens een juweel met emotionele waarde betreft blijft de eigenaar ervan vaak verweesd, verdrietig en ontgoocheld achter. Zo ook een strandgaste uit Luik die samen met haar gezin op zaterdag 11/08/2018 genoot van een dagje aan zee in Blankenberge.

Bij de eerste verfrissende duik in zee was het al onmiddellijk raak. De dame in kwestie voelde haar trouwring van haar ringvinger glippen, hoorde een plons om vervolgens de ring nog net in zee te zien verdwijnen. In tegenstellling tot de doorsnee strandgast die met een dergelijk verlies geconfronteerd  wordt, bleef ze niet bij de pakken zitten maar zocht ze naar een oplossing om haar trouwring terug te vinden. De dame in kwestie had al verschillende malen opgemerkt dat ’s ochtends en ’s avonds metaaldetectoristen actief waren op het strand en ging te rade bij de strandreddingsdienst. Op de vraag of zij een metaaldetecorist kenden die bereid zou zijn om haar trouwring te zoeken, kreeg ze onmiddellijk een positief antwoord. De strandreddingsdienst nam contact met Blankenbergse Strandvondsten en gaf de locatie van de verloren trouwring door.

Minelab Equinox 800

minelab equinox 800

Dezelfde avond, bij laagtij, was Blankenbergse Strandvonsten al aanwezig om te starten met de zoeksessie. Er werd gekozen om de Equinox 800 te gebruiken ondanks het gegeven dat deze detector, na de aankoop ervan, nog niet gebruikt werd. Het gebruiken van de Equinox 800 was een risico want in tegenstelling tot de Minelab Safari waren de instellingen ervan nog onbekend. De zoeksessie verliep dan ook met vallen en opstaan. Omdat de instellingen nog niet optimaal konden ingesteld worden, verstoorden valse signalen regelmatig de zoeksessie. Na echter een uur zoeken gaf de detector het getal 14 aan. Het signaal was vergelijkbaar met dat van een kroonkurk. De verwondering was dan ook totaal wanneer de trouwring te voorschijn kwam. De keuze voor de Equinox 800 bleek de juiste geweest te zijn want naast de trouwring werd dezelfde avond nog een andere gouden ring alsook een gouden oorbel gevonden.
Ik was er dan wel niet in geslaagd om de detector stil te krijgen maar begreep onmiddellijk het enthousiasme van andere metaaldetectoristen omtrent de Equinox 800.

gouden trouwring piramit

gouden trouwring

ring wit goud

wit gouden ring

  

 

 

 

 

 

 

kogelpunten

kogelpunten

juweel hangerjuweel oorring

Het vinden van de trouwring was natuurlijk slechts de eerste stap. Hem terug herenigen met de eigenares de volgende.  De strandreddingsdienst nam contact met de eigenares die op haar beurt contact nam met Blankenbergse Strandvondsten. Het werd al snel duidelijk dat het haar ring betrof gelet op de goede beschrijving die ze ervan kon geven. Zo werd de trouwring aangekocht tijdens een reis naar Turkije en was hij van het Turkse merk Piramit wat duidelijk gegraveerd stond in het sieraad. Op zondag 9/09/2018 werden beiden, tot groot jolijt van de eigenares, herenigd met elkaar.

verloren trouwring herenigd met eigenares

de eigenares en haar trouwring werden op 9/09/2018 met elkaar herenigd.

Na deze succesvolle zoeksessie was de motivatie om meer te gaan zoeken met de Equinox 800 op het natte gedeelte van het strand onmiddellijk aanwezig. Tot dan toe was Blankenbergse Strandvondsten, tijdens de zomermaanden, vooral actief geweest op het zachte gedeelte van het strand. Omdat daar de vondsten maar bleven komen, werd het zoeken op het natte gedeelte steeds uitgesteld. Tot op heden leverde iedere zoeksessie van de Equinox 800 een edelmetaal op. De instellingen vragen nog verfijning maar de valse signalen komen steeds minder voor. Wat tot op heden opvalt is het gegeven dat de Equinox 800 erin slaagt om heel kleine voorwerpen te localiseren.

gouden oorringenoorring

De Equinox 800 lost met zijn prestaties de hoge verwachtingen meer dan in en is wat Blankenbergse Strandvondsten betreft een echte aanrader voor strandzoekers.