Sedert 20 november 2018 kan je wekelijks op dinsdagavond om 22u de militair geschiedkundige David O’Keefe en filmmaker Wayne Abbott volgen in het programma War Junk op National Geographic. In dit eerste seizoen van War Junk nemen beide heren de kijker mee naar de belangrijke veldslagen van de Eerste Wereldoorlog.
De eerste aflevering vond plaats in en rond Ieper en focust op de tweede slag rond Ieper (1915). De afleveringen zijn steeds op ongeveer dezelfde manier opgebouwd. Enerzijds proberen David en Wayne met behulp van lokale mensen war junk op te sporen en anderzijds pogen ze een misterie op te lossen. Zo gaan ze in de eerste aflevering met hun metaaldetectors op zoek naar war junk op de gronden van de Pondfarm. Deze boerderij bevond zich tijdens de Eerste Wereldoorlog midden in de frontstreek en kreeg zijn naam van de Engelse troepen die vanuit deze plaats opereerden.
David en Wayne waren vooral verrast door de vele actieve munitie die nog steeds in de velden rond de boerderij gevonden wordt. In de aflevering is dan ook te zien hoe ze een nog actieve granaat lokaliseren en verplaatsen.
Daarnaast lossen ze in opdracht van het In Flanders Fields Museum eveneens nog een misterie op. Ze gaan namelijk actief op zoek naar de eigenaar van een bijbel die het museum in zijn bezit heeft en herenigen het boek met de nabestaanden.

Hulzen strand Wenduine

Strand Wenduine (2017)

 

In de tweede aflevering namen David en Wayne de kijker mee naar Frankrijk om overblijfselen op te sporen van de slag bij de Somme (1 juli 1916).
Net als het In Flanders Fields Museum is de insteek van dit programma oorlog maar de conclusie de noodzakelijkheid van vrede. De persoonlijke verhalen van de gesneuvelden alsook het herenigen van voorwerpen met nabestaanden 100 jaar na datum drukt de kijker met de neus op de feiten en geeft oorlog een gezicht.
Als strandzoeker word ook ik nog steeds geconfronteerd met munitie uit beide wereldoorlogen. Doorgaans gaat het over kogelpunten en/of hulzen maar af en toe graaf ik eveneens nog actief munitie op. Het hoeft geen betoog dat voorzichtigheid in dergelijk geval noodzakelijk is en je als metaaldetectorist de correcte stappen moet ondernemen.