Terwijl de koffie pruttelt en de zoveelste windstoot inbeukt op het huis in afwachting van de volgende regenbui, kijk ik alvast met een gevoel van voldoening terug op de Westcoastdetecting Rally die gisteren (28/10/2017) doorging te Geluwe.
De weergoden waren de organisatoren en de talrijk opgedaagde metaaldetectoristen goed gezind.
Regen bleef uit en in de late voormiddag verwarmde de zon heel even de velden met de daarop actief zoekende metaaldetectoristen.
Er werd verzamelen geblazen bij Hoeve Geluwebroek. Een vierkantshoeve langs de tabaksroute waar de recreatieve fietser tijdens zijn of haar fietstocht halt kan houden voor een verwenkoffie of een streekbier maar gisteren de ideale uitvalbasis werd voor de Westcoastdetecting Rally.

Parkeren was geen probleem. Eens aangekomen aan de hoeve werd je door de organisatoren op een duidelijke en vlotte manier naar je parkeerplaats geleid. Ik ben van nature niet iemand die snel koud heeft maar je bij aankomst onmiddellijk kunnen aanmelden naast een brandende kachel met een kopje koffie, inbegrepen in de inschrijvingsprijs, beviel mij erg goed.
De geselecteerde velden lagen recht tegenover de hoeve. De organisatie had mijn verwachtingen de dagen voorheen met de bekendmaking van de velden alvast de hoogte ingejaagd door aan te geven dat er op deze velden tem 1917 een hoeve stond die volledig vernietigd werd. Als strandzoeker de unieke kans om gericht op zoek te gaan naar historische artefacten op een akker.
Mijn verwachtingen waren achteraf bekeken mogelijks wat te hoog. De realiteit zette mij dan ook al snel terug met de voeten op de grond dmv het vele metaalafval dat ik vond. In tegenstelling tot op het strand waren het nu geen treklipjes of kroonkurken maar schrapnel en grotere stukken metaal.

Granaatscherf Schrapnel

Granaatscherf (Schrapnel)

Desalniettemin stapte ik na de ochtendsessie toch tevreden van het veld. Veel afval opgraven is nu éénmaal een onderdeel van de hobby en zes jetons (weggestopt door de organisatie) vinden als onervaren akkerzoeker is naar mijn aanvoelen nu ook weer allesbehalve slecht. Ik ontving bij het inwisselen van mijn jetons daarenboven nog een extra ticket voor de tombola omdat ik mijn afval (zowel grote als kleine stukken metaal) mee had genomen van het veld. Iets wat voor mij als strandzoeker en metaaldetectorist logisch is maar zoals ik zelf kon vaststellen niet door iedere metaaldetectorist uitgevoerd wordt. Heel wat zoekers lieten immers niet waardevolle vondsten zoals schrapnel liggen tot ergernis van mezelf en mogelijks ook andere zoekers. Extra sensibilisering lijkt mij op dat gebied aan de orde.

Loden bomballetjes Wereldoorlog I

Loden bomballetjes Wereldoorlog I

 

 

Granaat met bomballetjes

Granaat met bomballetjes

 

 

 

 

 

 

Het krachtvoer werd over de middag verzorgd door de mobiele frituur Ter Platse. De bediening verliep op een bijzonder vriendelijke, efficiënte en vlotte manier. Een aanrader voor uw feest of evenement.
Voor de zoeksessie in de namiddag koos ik om te starten op het tweede veld (dichtst gelegen bij de vierkantshoeve). Ik vond er nog vier jetons maar gaf de zoektocht op dit veld al relatief snel op omdat er naar mijn aanvoelen te veel ijzervervuiling was. Na drie kwartier stapte ik dan ook letterlijk terug over naar het andere veld waar kort voor het einde van de zoeksessie nog een obus gevonden werd.
Opnieuw werd ik door de organisatie bij het inwisselen van de jetons beloond met een extra ticket voor de tombola omdat ik wederom al het gevonden afval had meegenomen.
In totaal vond ik tijdens twee zoeksessies van telkens twee uur 36 bomballetjes, 3 kogelpunten, twee volledige kogels, 2 hulzen en uiteraard heel wat schrapnel. Een resultaat waar ik als onervaren akkerzoeker meer dan tevreden mee ben.

Kogelpunten en hulzen

Kogelpunten en hulzen

Iets winnen op de tombola was uiteraard leuk geweest maar vond ik geen must. De meerwaarde en winst zat voor mij vooral in het leren kennen van andere metaaldetectoristen. Zo kwam ik in contact met een collega strandzoeker voor wie het ook nog maar de tweede keer was dat hij actief was op een akker. Luisteren naar zijn verhalen/ervaring, tips ontvangen voor het hanteren van mijn minelab safari en kunnen discussiëren over de pro’s en contra’s van zoeken op het strand vormden voor mij de echte meerwaarde van deze zoekdag.
Algemeen gesteld kan ik niet anders dan concluderen dat deze rally te Geluwe georganiseerd door Westcoastdectecting opnieuw een succes was met een duidelijke meerwaarde voor de hobby en de individuele metaaldetectorist. In vergelijking met de rally te Steenkerke in 2016 was er naar mijn aanvoelen een duidelijke evolutie op vlak van organisatie te zien, al zal iedere zoekdag afhankelijk van de locatie wel zijn eigenheden, pro’s en contra’s hebben.
De grootste uitdaging voor de organisatie, en ruimer bekeken iedereen die met deze bijzondere hobby bezig is en blijft, wat mij betreft wel het sensibiliseren van metaaldetectoristen die tot op heden het nog altijd goed vinden om hun opgegraven afval op het veld achter te laten. Voor hen mag het gezegde: ‘wie een put graaft voor een ander, valt er zelf in’ zeker van toepassing zijn.

westcoastdetecting