Het programma factcheckers is reeds aan zijn derde jaargang toe. In dit programma gaan presentatoren Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren de uitdaging aan om in tijden van fake news en clickbait uit te zoeken wat waar is en wat niet. Zo werd er reeds uitgezocht hoeveel Vlamingen opnieuw zouden slagen voor hun rijbewijs. Wilde Jan Van Looveren wel eens weten of er als straatartiest snel geld te verdienen is en onderzocht Britt Van Marsenille of je een ei uit de supermarkt kon uitbroeden.

In de vierde aflevering van het derde seizoen verdiepten de drie presentatoren zich echter in de wereld van metaaldetectie en magneetvissen. Ze wilden wel eens weten of je van metaaldetectie (schattenjagen) rijk kon worden.

Om dit te onderzoeken bewandelden de drie presentatoren elk een eigen pad. Jan ging aan de slag met een metaaldedetecor op een veld, Britt ging magneetvissen en Thomas verkende het strand.

Elke presentator werd vergezeld van een zogenaamd ‘expert’. Blankenbergse Strandvondsten werd gevraagd om Thomas op sleeptouw te nemen op het strand.

Om te weten te komen of één van de presentatoren effectief rijkdom verwierf, zal je de aflevering moeten bekijken. Mensen die de aflevering gemist hebben, kunnen hiervoor terecht op VRT NU.

In ieder geval krijgt de kijker een inkijk in de wereld van metaaldetectie en is er voldoende aandacht voor de regelgeving. De kans dat je als metaaldetectorist of magneetvisser namelijk een object met erfgoedwaarde uit de grond haalt is natuurlijk groot. Voor het geval dat dit gebeurt is het uiteraard van belang dat je aan de regelgeving voldoet en de vondst correct aangeeft.

Naar aanleiding van deze aflevering benadrukte het Agentschap Onroerend Erfgoed via hun facebookpagina nogmaals het belang van het melden van vondsten.