De natuur doet steeds meer zijn intrede in ons leven. In de provincie Limburg zijn wolven en everzwijnen aan hun opmars bezig. Aan de kust maken bewoners en toeristen opnieuw kennis met de zeehond. In Blankenberge zijn ze hoofdzakelijk te bewonderen in de havengeul maar af en toe rusten ze tevens op het strand.

Daarnaast vinden ook steeds meer exotische dieren hun weg naar onze kontreien, al blijft dit voorlopig meer de uitzondering dan de regel. Zo spoelde op 29/02/2020 ter hoogte van Raversijde een Portugees oorlogsschip aan. Een niet te onderschatten soort kwal dat doorgaans alleen in warme zeeën voorkomt. 

Zeehond aan het rusten op het strand ter hoogte van het Oosterstakekstel
Foto genomen door Hilde Leplae

Bij het aantreffen van een zeehond op het strand zijn mensen snel geneigd om Sea Life Blankenberge te contacteren. Wanneer een zeehond hulp nodig heeft en mogelijks bij hen moet opgevangen worden blijft contact nemen uiteraard noodzakelijk. Is het dier echter gezond en heeft het enkel nood aan rust is Sea Life Blankenberge contacteren niet nodig.

Sea Life Blankenberge is dan ook gestart met een sensibiliseringscampagne om mensen te leren een gezond van een ziek dier te onderscheiden.

Een gezonde zeehond heeft onderstaande kenmerken:

  • Banaanhouding
  • Heeft een mooie dikke buik
  • Gromt
  • Is Alert
  • Heeft geen grote wonden (hoogstens wat schaafwondjes)

Een gezonde zeehond heeft enkel nood aan de nodige rust zodat hij zich kan voorbereiden op zijn volgende jachtsessie. Afstand nemen van een dergelijk dier is aangewezen en noodzakelijk. Twintig meter is een goede en vooral veilige afstand om in acht te nemen. Gun deze dieren die enkel nood hebben aan rust hun social distance. Een begrip dat in tijden van coronamaatregelen ondertussen bij de algemene bevolking goed gekend is.

Zeehond aan het rusten op het strand ter hoogte van het Oosterstaketsel
Foto genomen door Julie Van Daele

Een ongezonde zeehond heeft volgende kenmerken:

  • Platte houding
  • Wonden
  • Hoest

Contacteer in een dergelijk geval de lokale politie, de brandweer of Sea Life Blankenberge. Let wel, Sea Life Blankenberge is enkel in staat om zeehondenpups op te vangen. Volwassen dieren worden in andere opvangcentra opgevangen. Zeehonden zijn beschermde dieren en mag je niet zomaar verplaatsen.

Sommige dieren hebben een tag aan hun staart. Deze dieren werden reeds gevangen. Indien het een grijze tag betreft werd het dier reeds (op)gevangen door het zeehondenopvangcentrum Pieterburen in Nederland. Indien het een groene tag betreft werd het dier (op)gevangen in Sea Life Blankenberge.

Zeehond aan het rusten aan de waterlijn onder de Pier van Blankenberge
Foto genomen door Mike Demontblanc

Blankenbergse Strandvondsten kwam tijdens één van de vele zoeksessies nog niet in contact met een zeehond maar een voorbereid man of vrouw is er uiteraard twee waard.

Voor mensen die net zoals ik nog niet het geluk gehad hebben om een zeehond in het wild te ontmoeten en niet langer kunnen wachten vormt een bezoekje aan Sea Life Blankenberge (bij heropening na de coronamaatregelen) natuurlijk de ideale oplossing. Zo maak je niet alleen uitgebreid kennis met het andere zeeleven van onze Noordzee maar steun je tevens het lokale opvangcentrum voor zeehonden.

Sea Life Blankenberge
Foto genomen door Blankenbergse Strandvondsten