Een 115 jaar oude munt localiseren en opgraven op het strand is als metaaldetectorist op zich bijzonder. Doorgaans zijn de opgegraven munten namelijk recent verloren exemplaren. De zoeksessie op zondag vier februari 2018 op het strand van Blankenberge werd er bijgevolg wederom één om niet snel te vergeten bij het zien van de vijf centiem.

5 centiem

5 centiem: 1905

Na het vinden van de 151 jaar oude zilveren munt is dit de tweede oude Belgische munt die ik op relatief korte tijd in mijn vondstentas kan stoppen. Eerlijkheidshalve moet ik ditmaal wel toegeven dat ik niet onmiddellijk besefte dat ik een dergelijk oude munt in mijn handen had. Op het strand was de datum op de munt voor mij namelijk niet onmiddellijk leesbaar. Bij thuiskomst en nadat ik de munt wat schoonmaakte werd duidelijk dat het ging om vijf centiem die in 1905 te Brussel geslagen werd. Het vinden van een oude munt kwam tijdens deze zoeksessie niet onverwacht. Voor ik de vijf centiem opgroef had ik reeds enkele Belgische franken in de omgeving gevonden. Een duidelijk teken dat ik op de juiste plaats was en de kans op een speciale vondst tot de mogelijkheden behoorde.

De munt bestaat uit een mengeling van koper en nikkel, heeft een diameter van negentien millimeter en weegt 2,5 gram.De voorzijde beeldt een gekroond initiaal van de vorst af omgeven door de tekst koninkrijk België 1905. De keerzijde geeft een lauriertak weer met daarnaast de waarde van de munt namelijk 5 centiem.

De ontwerper, Alphonse Michaux, stond in voor de grafische vormgeving van de munt. De munt zelf was in omloop van 22/08/1901 tem 29/12/1955.

Eric Aerts, gekend van de website metaaldetectie Vlaanderen, stond wederom in voor de determinatie van de munt. Hij maakte hiervoor op zijn beurt gebruik van de website van de EGMP vzw.

Hieronder kan je het videoverslag van de zoeksessie bekijken: