Twintig december 2017 is een dag die ik niet zo snel zal vergeten. Ik vond namelijk op de derde dag en tevens de derde zoeksessie van mijn verlof niet alleen voor de eerste maal 50 Belgische frank maar eveneens voor de eerste maal een zilveren munt op het strand van Blankenberge. Als kers op de taart mocht ik eveneens nog een zilveren ring aan de vondsten van de dag toevoegen.

Als strandzoeker ben ik heel trots op deze vondsten daar het localiseren en opgraven van oude munten op het strand niet vaak voorkomt. Ze liggen namelijk doorgaans te diep onder het zand omwille van de talloze zandopspuitingen aan de Belgische kust.

Daarnaast had het niet veel gescheeld of ik kon vandaag helemaal niet gaan zoeken. Op negentien december 2017 brak, tijdens de tweede zoeksessie van mijn verlof, namelijk de armsteun van mijn minelab safari af. Hierdoor moest ik de zoeksessie noodgedwongen staken en zag ik de volgende, geplande zoeksessies al in rook opgaan. Dat was echter zonder Westcoast Detecting gerekend. Na een telefoontje met de zaakvoerder kon ik de dag zelf nog een nieuwe armsteun ophalen. Je kan bijgevolg stellen dat zonder de snelle interventie van Westcoast Detecting ik de munten en de ring niet had kunnen vinden.

De zoeksessie verliep vandaag ook niet erg vlot. Het eerste anderhalf uur was er één met erg weinig signalen en nog minder vondsten. Op het tweede uur had ik uiteindelijk toch de juiste plaats gevonden en kwamen de vondsten vanzelf. Het geeft nogmaals aan dat ondanks alle ervaring op het strand doorzettingsvermogen en geduld noodzakelijke eigenschappen zijn voor een metaaldetectorist en in het bijzonder een strandzoeker.

Ik kon als eerste de zilveren ring vinden. Het nummer 925 in de ring, waarin twee paardenhoofden zijn verwerkt, geeft aan dat het gaat om sterling silver. Met deze vondst kon mijn dag alvast niet meer stuk. 

Zilveren ring - Sterling Silver

De zoeksessie werd echter nog een pak aangenamer toen ik enkele tellen later voor de eerste maal 50 Belgische frank vond. Deze munt vinden op het strand is wat mij betreft bijzonder omdat metaaldetectoren deze munt vaak aangeven als ijzer en ik dit signaal doorgaans negeer of niet hoor omwille van de nodige discriminatie.

50 Belgische Frank

Tot slot werd deze zoeksessie episch toen ik de Belgische Leopold II 1 frank vanonder het zand zag verschijnen. Deze zilveren munt (type smalle baard) werd in 1867 geslagen, werd tussen 23/07/1866 tot 01/08/1932 verloren op het Blankenbergse strand en zag op 20/12/2017 terug het levenslicht. De munt die minimum 85 jaar onder het Blankenbergse zand vertoefde is nog in bijzonder goede staat.

Hij weegt 5 gram en heeft een diameter van 23 mm. De voorzijde heeft een afbeelding van koning Leopold II en de tekst ‘Leopold II Roi des Belges. De keerzijde geeft een zegel van de staat weer en de tekst ‘L’union fait la force’.

Zilveren Leopold II munt

De ontwerper van de munt was Dhr. Leopold Wiener. Hij was een Nederlands/Belgisch beeldhouwer, muntmeester en medailleur. Zijn opleiding genoot hij aan de Académie des Beaux-Arts te Parijs en aan de École des Beaux-Arts te Brussel eveneens de slagplaats van de munt.

De determinatie van deze, voor mij unieke vondst, werd uitgevoerd door Dhr. Eric Aerts.  Hij maakte hiervoor gebruik van de website van het Europees Genootschap voor Munt en Penningkunde. Eric is de beheerder van de facebook groep en alsook de website metaaldetectie Vlaanderen. Hij is verder ook actief in de vzw hobby archeologie Limburg. Een verwijzing naar zijn verschillende projecten alsook een dankwoord voor de determinatie is dus zeker op zijn plaats. De volledige determinatie van de munt is na te lezen op de website van metaaldetectie Vlaanderen.

Het videoverslag van de zoeksessie kan je bekijken op het You Tube kanaal van Blankenbergse Strandvondsten