De afgelopen maand ontstonden op de stranden aan de Belgische kust opnieuw de ondertussen gekende en beruchte kliffen ten gevolge van de strandopspuitingen. In tegenstelling tot wat je als metaaldetectorist zou verwachten, leiden deze kliffen niet automatisch tot meer vondsten. Het zand dat namelijk gebruikt wordt om het strand op te hogen is vaak afkomstig van zandbanken en kan als relatief zuiver aanzien worden. Je zal in dit opgehoogde zand met andere woorden niet vlug veel voorwerpen terugvinden.

kliffen op het strand van Blankenberge

Kliffen op het strand van Blankenberge

Desalniettemin is het bij het ontstaan van kliffen toch aangewezen om je plaatselijke strand te verkennen. De wind, getijden en stromingen doen namelijk niet enkel kliffen ontstaan maar zijn tevens verantwoordelijk voor zandverplaatsingen op het natte gedeelte van het strand en brengen nieuwe voorwerpen aan land. Een ervaren strandjutter of metaaldetectorist wacht dus niet op het ontstaan van kliffen, maar houdt vooral het weer en de getijden in de gaten.
Een uitgebreid plaatselijk kustweerbericht is makkelijk terug te vinden op het internet. Voor de getijden kun je eveneens terecht op verschillende websites maar zelf volg ik dit liever op in het getijboekje dat jaarlijks uitgegeven wordt door het agentschap maritieme dienstverlening en kust. Het getijboekje is in Blankenberge voor 0,50 euro beschikbaar in het Infopunt Toerisme.

Getijboekje 2019

Getijboekje 2019

Op 18 januari 2019 ging ik voor de eerste maal zoeken op het strand van Blankenberge. Op de plaats waar ik ging zoeken waren er nog geen kliffen ontstaan. In eerste instantie leverde de zoeksessie vooral euromunten op.

strandvondsten 18012019

Na 2,5u zoeken ging het aantal vondsten naar beneden en was ik bereid om de zoeksessie te staken. Een half uur later was ik verheugd dat ik deze beslissing niet nam en er toch voor gekozen had om de zoeksessie verder te zetten op een ander stuk strand. Een bijzondere vondst onder de vorm van een ashanger kwam namelijk bij de eerste spadesteek, na de localisatie van het voorwerp, plotseling boven het zand uitsteken. Het was mij onmiddellijk duidelijk dat het een mooi stuk juweel betrof daar er geen roest of andere erosie aan het voorwerp aanwezig was. Of het echter een stuk edelmetaal betrof was mij niet onmiddellijk duidelijk. Eens thuis aangekomen leerde verder onderzoek van het juweel dat het een ashanger of herdenkingshanger betrof.

ashanger 18012019

Ashanger

Deze ashanger,vervaardigt uit roestvrijstaal, zijn financiƫle waarde is ongetwijfeld klein in vergelijking met de emotionele waarde voor de eigenaar. In een poging om de eigenaar van deze ashanger terug te vinden werd een foto van de hanger geplaatst op de facebookpagina van Blankenbergse Strandvondsten en gedeeld in verschillende groepen. De kans is klein dat de eigenaar teruggevonden wordt maar als je bij het uitoefenen van deze fantastische hobby een dergelijk vondst doet, is het naar mijn aanvoelen je verplichting om een poging te ondernemen de eigenaar terug te vinden.

De ashanger is reeds de tweede bijzondere vondst van 2019. Op 2 januari 2019 vond ik namelijk tijdens mijn eerste zoeksessie van het jaar een gouden huwelijksring op het strand van Wenduine met daarin de inscriptie Nancy & Kurt (+ huwelijksdatum).

gouden ring 212019

Tot op heden kon de eigenaar van deze ring nog niet teruggevonden worden.
Personen die mogelijks voorwerpen op de website herkennen als hun eigendom kunnen steeds contact nemen met Blankenbergse Strandvondsten.