Afgelopen week was er op het strand van Blankenberge van COVID 19 niets meer te merken. Ondanks dat, in tegenstelling tot de Britten, de strandgangers in Blankenberge nog hun best deden om afstand te houden, zat de zomerse stemming er al goed in. De gevolgen lieten niet lang op zich wachten. Het plaatselijke strand lag er na een week zomerse temperaturen opnieuw als een slagveld bij. De arbeiders van de technische dienst wisten niet waar te beginnen toen ze het strand met hun unimog opreden. Blankenbergse Strandvondsten moest zich op vrijdagochtend 26/06/2020 dan ook letterlijk en figuurlijk een weg banen door het vuilnis op zoek naar verloren voorwerpen.
Wat mensen vaak niet beseffen is dat het zichtbare vuilnis op het strand slechts het topje van de ijsberg is. Als metaaldetectorist wordt Blankenbergse Strandvondsten elke zoeksessie geconfronteerd met het afval dat onder het oppervlak aanwezig is. Afval verwijderen van het strand is geen doelstelling op zich van Blankenbergse Strandvondsten maar een noodzakelijk gebeuren om de nodige vondsten te kunnen detecteren. Metaaldetectie op het strand is bijgevolg niet enkel goed voor het milieu maar zorgt er tevens voor dat strandgangers en redders hun voeten niet kwetsen aan stukken metaal die vlak onder het zandoppervlak aanwezig zijn.
Naast Blankenbergse Strandvondsten zijn ook nog andere vrijwilligers, zoals de Proper Strand Lopers, actief op het strand van Blankenberge. Zij focussen zich op de opruiming van het vele zichtbare en aangespoelde afval.
Tot slot zullen vanaf deze zomer De Strandsterren elke zondagavond eveneens afval ruimen op het Blankenbergse strand.
Dergelijke initiatieven zijn heden ten dage jammer genoeg noodzakelijk daar strandgangers eens aanwezig op het strand enerzijds al hun normen en waarden overboord gooien en anderzijds de technische dienst van de Stad Blankenberge er niet in slaagt alle afval te ruimen.
Vooral het kleinere niet altijd onmiddellijk zichtbare plastic, het zogenaamde microplastic, is een probleem en vormt een bedreiging voor menig zeewezen alsook de mens. Plastic tijdig verwijderen van het strand zodat het niet kan afbreken is dus een must indien we willen blijven genieten van niet alleen het strand en de zee maar ook het zeeleven dat hiermee gepaard gaat.
Zoals beschreven in het artikel ‘Zeehonden spotten op het Blankenbergse strand’ floreerde het zeeleven op het strand en in de zee tijdens de lockdown. Toen wij met zijn allen in ons kot moesten blijven, greep het zeeleven zijn kans. Zo werden zeehonden massaal gespot op de stranden langsheen de Belgische kust. Sea Life Blankenberge werd wekelijks gecontacteerd door verontruste wandelaars die een zeehond hadden zien liggen op het strand. Ze deden er vervolgens alles aan om de burger het verschil aan te leren tussen een gezonde en zieke/gekwetste zeehond zodoende gezonde dieren ongestoord konden genieten van hun momentje rust op het strand.
Naast het publiek informeren over zeehonden sensibiliseert Sea Life tevens al jaren de burger omtrent afval in de Noordzee. Sea Life Blankenberge daagt hun bezoekers en strandgangers uit om afval steeds te deponeren in de daarvoor voorziene vuilnisbak. Om de bezoekers van het Blankenbergse strand aan te moedigen hun afval in de vuilbak te deponeren, werden de vuilnisbakken op de zeedijk voorzien van stickers met de afbeelding van een zeehond.
Net zoals ieder bedrijf heeft Sea Life Blankenberge geleden onder de coronamaatregelen. Door de verplichte sluiting van het park waren er plots geen inkomsten meer. Ondertussen is Sea Life terug open maar het beperkt aantal bezoekers per oppervlakte, de geannuleerde groepsuitstappen, etc… zorgen voor inkomsten die beduidend lager zijn dan de voorgaande jaren.
Net zoals bij andere bedrijven bleven de kosten echter lopen maar bij Sea Life gaat het niet over goederen maar dieren. Het voederen van dieren kost nu éénmaal geld. Iets wat je niet uit het kostenplaatje kan schrappen.
Net zoals iedere ondernemer in Blankenberge moest Sea Life tijdens de lockdown op zoek naar nieuwe inkomsten. Terwijl de horeca in Blankenberge bijna in zijn geheel de weg van take away insloeg en de term ‘Ik koop lokaal’ massaal gepromoot werd, ontwikkelde Sea Life eveneens een creatief initiatief namelijk: ‘Trakteer onze dieren’
Met de actie ‘Trakteer onze dieren’ geeft Sea Life mensen de kans om een lunch te betalen voor één van hun dieren. Je hoeft over geen groot budget te beschikken om jouw duit in het zakje te doen. Er is een grote variatie aan maaltijden en dieren waarbij grote dieren natuurlijk net iets meer eten dan kleine.
Blankenbergse Strandvondsten aarzelde niet en trakteerde de Aziatische dwergotter Shon op pindanootjes, moriowormen, polak filet, haring, krabbenpootjes, paardenbiefstuk en kuikens. Shon kreeg deze maaltijd op zondag 28/06/2020 alsook dinsdag 30/06/2020 voorgeschoteld. Hopelijk heeft het hem gesmaakt.
Voor Blankenbergse Strandvondsten is het vanzelfsprekend om Sea Life te steunen in deze moeilijke periode. Het strand is nu éénmaal de habitat waar Blankenbergse Strandvondsten tijdens de zoeksessies heel wat uren spendeert. Het was dan ook een kleintje om een deel van de vondsten af te staan aan de dieren van Sea Life Blankenberge. Of hoe een hobby tevens de lokale economie kan ondersteunen.
Heel mooi initiatief!
Dit is echt wel nodig in onze badstad! Jammer genoeg zijn sommige toeristen van een andere mening…..