Nadat drie weken geleden op het strand van Wenduine, ter hoogte van Chalet De Westhinder, een Duitse zeemijn en twee oorlogsbommen tot ontploffing werden gebracht, waren gisteren op ongeveer dezelfde plek drie Franse obussen aan de beurt. De Franse projectielen met elk een diameter van 27 centimeter werden door de Duitsers in 1944, voorzien van ontstekingsmechanismen, begraven op het strand om een landing van geallieerde troepen te vermijden.

De Franse oorlogsbommen werden opnieuw gevonden door Adede Search & Recovery die in opdracht van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust explosieven op het strand actief opspoort.

De lokale politie van Bredene/De Haan kwam ter plaatse en stelde in samenwerking met de Scheepvaarstpolitie een veiligheidszone in zodat passanten niet geraakt zouden worden door rondvliegende brokstukken.

Explosiegevaar

Waarschuwingsbord op het strand van Blankenberge

Dovo kwam vervolgens op vraag van de politie ter plaatse. Er werd beslist om de oorlogsbommen elk apart in een drie meter diepe put te leggen. Één na één werden ze nadien gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De opsporingswerken van Adede Search & Recovery zijn al van begin november aan de gang tussen De Haan en Wenduine. Tot op heden werden er al een 20-tal oorlogsbommen tot ontploffing gebracht. De lokale politie verwacht dat dit de komende weken en maanden aan hetzelfde tempo zal doorgaan.

Bezoekers van het strand tussen Wenduine en De Haan en in het bijzonder metaaldetectoristen kunnen bijgevolg maar beter enige voorzichtigheid in acht nemen bij het betreden van het strand.

Focus wtv maakte van het hele gebeuren een uitgebreid videoverslag.