Februari 2020 was nog voor de start een uitzonderlijke maand vanwege het schrikkeljaar alsook de speciale datum 02/02/2020 die verschillende koppels met stip hadden aangeduid als de dag om in het huwelijk te treden. Dat het ook de stormmaand bij uitstek zou worden had ik als strandzoeker niet durven voorspellen. Van echt herfstweer was er in 2019 geen sprake en de winter sleept zich naar het einde zonder vriestemperaturen.

Speelgoedventje gevonden in december 2019

De vondsten op het strand na het zomerseizoen van 2019 waren vergelijkbaar met de seizoenen, goed maar niet uitzonderlijk. Deze uitzonderlijke vondsten kwamen voor het laatst aan het oppervlak piepen toen de Sinterklaasstorm met de nodige orkaankracht op 6/12/2013 over ons land trok. Deze storm hakte tijdens springtij zo hard in op de kust waardoor heel wat oude stukken strand vrij kwamen te liggen. Stukken die ik al lang niet meer had gezien en waarvan ik niet had verwacht dat ze ooit nog gingen vrijkomen. Er mogen dan wel jaarlijks ,na stormachtig weer, kliffen ontstaan aan de Belgische kust au fond doet de kustverdediging onder de vorm van strandophogingen zijn werk. Het strand komt steeds hoger te liggen wat duidelijk merkbaar is aan de golfbrekers die langzaam maar zeker onder het zand verdwijnen. Hierdoor wordt het localiseren en vinden van oudere voorwerpen op het strand steeds moeilijker. Hou daarenboven nog eens rekening met de stijging van de zeespiegel en er blijft niet veel ‘oude’ strandgrond meer over om je metaaldetector op los te laten.

De kliffen die jaarlijks ontstaan op het strand van Blankenberge

Maar kijk, zeven jaar na datum bracht storm Ciara als eerste hier terug verandering in. Met gemeten  windsnelheden in Blankenberge tot 120 kilometer per uur verdween het opgehoogde strand als sneeuw voor de zon. De douches kwamen volledig vrij te staan op het natte gedeelte van het strand wat een hoogteverschil van meer dan twee meter met zich meebracht. Maar niet alleen het hoogteverschil was na storm Ciara uitzonderlijk. Het aantal meter dat het zachte gedeelte van het strand werd teruggedrongen door de zee was tevens ongezien. Als kers op de taart konden de kustverdedigingsdiensten nog niet onmiddellijk starten met herstellingswerken omdat storm Dennis reeds onderweg was. Hierdoor had je als strandzoeker extra tijd om het strand te verkennen.

De douches die los kwamen te staan op het natte gedeelte van het strand

Doordat storm Dennis dan ook nog eens harder uitpakte dan verwacht, hoeft het geen betoog dat februari 2020 zich opwerkte tot de bijna ideale maand voor de strandzoeker.

Na storm Dennis werden de kliffen gebroken maar omdat het stormweer weekend na weekend terugkwam en het strand zo ver werd teruggeslagen bleef er nog voldoende goede grond over om te detecteren.

Tijdens het schrijven van dit artikel raast een uitloper van storm Jorge over de kust.  Voor zowel de strandzoeker als de kustverdedigingsdienst start nu echter wel een race tegen de klok. Binnen een maand wordt er gestart met de opbouw van de strandbars in Blankenberge. Om dit de kunnen verwezenlijken, zal er heel wat zand opgevoerd worden. Vanaf vandaag zullen de oude stukken grond dagelijks stap voor stap terug verdwijnen tot een volgende storm beslist om dit werk opnieuw ongedaan te maken.

Speelgoedsoldaatje gevonden na storm Ciara

Tijdens de maand februari was Blankenbergse Strandvondsten wekelijks terug te vinden op het strand. De minelab equinox 800 deed opnieuw uitstekend zijn werk waardoor tal van voorwerpen van het strand en de zee werden gered.

Gouden ring gevonden na storm Ciara

De vondsten en zoeksessies zijn aan de hand van foto- en videomateriaal op facebook en you tube te volgen.  Door de facebook pagina van Blankenbergse Strandvondsten leuk te vinden en/of je te abonneren op het gelijknamige you tube kanaal blijf je als eerste op de hoogte van de meest recent gevonden voorwerpen.