Wie oktober zegt binnen de wereld van metaaldetectie vult stilaan automatisch aan met de Westcoastdetecting Rally. Op zaterdag 12 oktober is het dan ook terug verzamelen geblazen in Geluwe in en rond hoeve Geluwebroek, de ondertussen gekende uitvalsbasis voor deze zoekdag.

Hoeve Geluwebroek

Geluwe is een dorp gelegen ten noordoosten van het centrum van Wervik op een boogscheut van Menen. Zowel tijdens de eerste als de tweede wereldoorlog maakte Geluwe deel uit van het strijdtoneel. Wervik is dan weer één van de oudste gemeenten van België. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de Wervikse bodem al voorwerpen gevonden zijn die teruggaan tot de prehistorische tijd.

Het localiseren en opgraven van historische voorwerpen is naar mijn aanvoelen echter niet onmiddellijk het doel van deze zoekdag. De kans op schrapnel zal tevens ook groter zijn dan de kans op een Romeinse of Middeleeuwse munt maar desalniettemin is het aangenamer zoeken op een bodem die doorheen de geschiedenis verschillende bewoning en bewoners heeft gezien dan op een historisch arme grond. De voorbije jaren slaagde de organisatie er tevens in om telkens nieuwe velden rondom Hoeve Geluwebroek voor de zoekdag te voorzien wat ongetwijfeld dit jaar opnieuw het geval zal zijn.

Op de zoekdag wordt er tijdens een ochtend- en middagsessie gezocht naar zowel grote als kleine jetons gemaakt van diverse metalen. De gevonden jetons kunnen door de deelnemers ingewisseld worden voor tombolabonnetjes waarmee ze kans maken op mooie prijzen op het einde van de dag. Ook het vinden van afval wordt beloond namelijk wie zijn afval meeneemt van het veld krijgt een bonnetje in de plaats. Op die manier is de ecologische gedachte in de wereld van metaaldetectie eveneens niet veraf.

Zoekdag 2018

De echte prijs en meerwaarde van een dergelijke zoekdag is en blijft echter het kennismaken met andere metaaldetectoristen alsook het delen van ervaringen op vlak van detectie, determinatie…

Als kers op de taart slaagde Westcoastdetecting er in om Neil Jones en Ciaran Duffy te strikken voor het event. Zij komen in naam van Minelab de nieuwste telg in hun detectorgamma voorstellen, namelijk de Vanquish. Metaaldetecterend Vlaanderen zal dus in première kunnen kennismaken met deze nieuwe detector die op verschillende fora het onderwerp is van speculatie alsook door Blankenbergse Strandvondsten besproken werd in een preview.

Deelnemen aan de Westcoastdetecting Rally kost je 15 euro. Wil je op de middag genieten van een heerlijk potje stoofvlees met frieten dan kost dit je 10 euro extra bovenop de inschrijvingsprijs. Inschrijven doe je op de volgende website: http://www.detectorsforlife.be