De pandemie weegt op ieder van ons maar als metaaldetectorist en strandzoeker had de pandemie een positief effect op de frequentie van het aantal zoeksessies.

Blankenbergse Strandvondsten trok er in 2021 veel meer op uit met de Equinox 800 dan in 2020. Niettegenstaande dit gegeven leverde dit niet onmiddellijk meer vondsten op. Uitgerekend in euro’s werd er in 2021 slechts 45 euro meer gevonden dan in 2020.

De beperkte stijging van het aantal euro’s heeft verschillende verklaringen:

  • Strandgasten maken meer gebruik van de bankkaart op het strand.
  • Ondanks dat er minder gereisd werd naar het buitenland viel de drukte aan de Belgische kust mee.
  • Steeds meer metaaldetectoristen vinden hun weg naar het strand.
  • Jaarlijkse strandverhogingen zorgen ervoor dat verloren voorwerpen onbereikbaar worden.
  • Blankenbergse Strandvondsten was tijdens de zomermaanden meer actief op akkers in vergelijking met voorgaande jaren.

Het aantal gevonden euro’s zegt uiteraard niet alles, is maar één parameter in het geheel en de factor plezier is al helemaal niet objectief te meten.

Rekening houdend met dit alles werd het halverwege oktober, nadat de beach bars het strand hadden verlaten, toch wel beduidend stil. Het was zoeken naar signalen wat uiteraard resulteerde in minder vondsten. Gesprekken met zoekers die met metaaldetectie waren gestart in de 2de helft van de 20ste eeuw deden er geen goed aan. Verhalen over emmers vol Belgische franken, meerdere gouden voorwerpen per zoeksessie en stormen die het strand helemaal opentrokken, zouden de moed in je schoenen laten zakken als je op dat ogenblik na een uur zoeken op het strand nog maar met drie voorwerpen in je vondstentas rondloopt. De gouden eeuw van metaaldetectie mag dan op het strand reeds achter de rug zijn de ervaring leert natuurlijk dat de ene zoeksessie zeker de andere niet is.

Na anderhalve maand zwoegen op het strand was het eindelijk zo ver. Het begon met één Belgische frank en zou resulteren in tal van vondsten uit de 20ste eeuw. Belgische franken, buitenlandse munten, munitie uit de wereldoorlogen, juwelen… brachten de 20ste eeuw opnieuw tot leven. Blankenbergse Strandvondsten waande zich even in de gouden eeuw van metaaldetectie. Van euro’s graven op het strand was geen sprake meer. Reeds gekende signalen en VDI’s leverden plots andere voorwerpen op. Blankenbergse Strandvondsten was dan ook gedurende deze periode niet van het strand weg te slaan waardoor de verwerking en publicatie van de gevonden voorwerpen vertraging opliep.

Uiteindelijk resulteerde de jaarwisseling in tal van voorwerpen, foto’s en video’s die via de verschillende sociale mediakanalen te bekijken zijn.

Blankenbergse Strandvondsten wenst iedereen in 2022 dan ook veel zoekplezier, mooie vondsten, doorzettingsvermogen en bovenal een goede gezondheid.