De weersvoorspellingen voor het weekend 12 en 13 oktober 2019 waren positief. Verschillende weerberichten (zowel nationaal als regionaal) voorspelden zelfs aangenaam zachte temperaturen voor de tijd van het jaar, al zal voor de organisatoren van de Westcoastdetecting Rally het uitblijven van regen wel de voornaamste wens geweest zijn. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik zaterdagochtend naar buiten keek en moest vaststellen dat het in Blankenberge aan het regenen was. Het zou toch niet waar zijn dat de weermannen en -vrouwen er voor de zoveelste keer naast zaten. Als kustbewoner weet ik echter uit ervaring dat het weer aan de kust wel eens kan verschillen van dat in het binnenland. Tijdens de zomer komt het wel vaker voor dat er minder weer wordt aangekondigd maar aan de kust de zon schijnt, tot grote ergernis van de horeca. Met een extra regenjas maar niet minder motivatie en enthousiasme vertrok ik richting Geluwe. Eens voorbij Brugge hield het op met regenen en ter hoogte van Roeselare moest ik halsoverkop mijn zonnebril zoeken daar de hemel helemaal uitklaarde. De weergoden waren de Westcoastdetecting Rally duidelijk goed gezind. Het zou de volledige dag aangenaam weer blijven om te detecteren terwijl het in Blankenberge de volledige dag zou regenen. Blankenberge was uitzonderlijk niet de zonnigste plek van België. Deze plek was op zaterdag 12 oktober 2019 duidelijk gereserveerd voor Geluwe.

De organisatoren vergezeld van de Minelab vertegenwoordigers alsook Westcoastdetecting

De uitvalsbasis van de Westcoastdetecting Rally was voor het derde jaar op rij Hoeve Geluwebroek. Het fietscafé van Geert De Temmerman en Kristien Bostyn, dat in 2005 het levenslicht zag, werd op zaterdag 12 oktober 2019 voor één dag opnieuw omgedoopt tot het mekka van de metaaldetectorist. De hoeve alsook het café bewezen reeds de voorbije jaren alle troeven in handen te hebben om een zoekdag zowel bij goed als slecht weer vlot te laten verlopen. Deelnemers die zich aan een herhaling van de voorgaande jaren hadden verwacht waren er aan voor de moeite. Als deelnemer zie je dit event zich jaarlijks verder ontwikkelen. Niet enkel het aantal deelnemers lijkt toe te nemen maar ook inhoudelijk wordt de zoekdag steeds sterker. De organisatoren slaagden er enerzijds in om de goede zaken te behouden alsook verder te ontwikkelen en anderzijds enkele nieuwigheden aan de zoekdag tot te voegen.

Hoeve Geluwebroek: de uitvalsbasis voor de Westcoastdetecting Rally

Een vlotte begeleiding naar een ruime, makkelijke bereikbare parking, een warm onthaal door middel van een goed opgestookte kachel en koffie vergezeld van een stukje cake, gerichte informatie alsook een mooi ingerichte horecazaak om tot rust te komen, vormt voor Blankenbergse Strandvonsten nog steeds een stevige basis om de zoekdag voor deelnemers goed te laten starten.

Warm onthaal vergezeld van koffie en cake

Het deelnemersveld was opnieuw vrij verscheiden. Voor het eerst zag ik ook bekende gezichten vanop het strand van Blankenberge. Er waren echter niet enkel metaaldetectoristen uit verschillende Belgische provincies aanwezig maar ook het buitenland was goed vertegenwoordigd. Zo was er een grote groep Franse deelnemers maar zag ik ook verschillende Nederlandse nummerplaten en werd er tevens een mondje Engels gesproken. Deze verdere internationalisering komt de uitwisseling tussen de deelnemers enkel ten goede. En of er uitgewisseld werd. Tussen de zoeksessies door werden ervaringen gedeeld, vondsten gedetermineerd en tips uitgewisseld.

Equinox 800 klaar voor de start van de Westcoastdetecting Rally

De aanwezigheid van een uitgebreide delegatie van Minelab alsook een zorgvuldig opgestelde testbaan waren dit jaar de kers op de taart en maakten de Westcoastdetecting Rally inhoudelijk sterker. De testbaan was tevens een bindmiddel om deelnemers die elkaar niet kenden het gesprek met elkaar te laten aangaan. De testbaan was van makkelijk tot moeilijk opgesteld waardoor het voor de meer doorwinterde metaaldetectorist eveneens een uitdaging vormde. Neil Jones, Ciaran Duffy en detexpert Luc Van Assche stonden deelnemers op en naast de testbaan bij met raad en daad. Equinox gebruikers konden bij Neil Jones terecht voor mee uitleg en duiding over de Equinox 800 alsook de recent gelanceerde tweede update waarmee kroonkurkjes kunnen uitgeschakeld worden. Daarnaast, niet onbelangrijk, konden de deelnemers van de Westcoastdetecting Rally in avant premiere ook de drie verschillende modellen van The Vanquish uittesten op de testbaan.

De opgestelde testbaan

Na de eerste zoeksessie in de voormiddag werd de innerlijke mens over de middag versterkt met frietjes en stoofvlees. Heerlijke brandstof om de batterijen terug op te laten in het licht van de tweede zoeksessie van de dag.

Gevonden munt

Voor de beide zoeksessies waren de organisatoren er terug in geslaagd om twee nieuwe velden vrij te krijgen. Deze velden, onmiddellijk gelegen naast Hoeve Geluwebroek, waren ondanks de veelvuldige regen van de afgelopen periode goed bewandelbaar. Het eerste en tevens grootste veld leek wat mij betreft oneindig. De deelnemers zaten een half uur na de start van de eerste sessie bijgevolg al goed verspreid waardoor er voor iedere deelnemer voldoende individuele zoekruimte was. De organisatie had 1500 jetons bestaande uit verschillende materialen en vormen verstopt op de zoekvelden. Deelnemers die ondanks dit hoge aantal verstopte jetons er geen konden vinden, ontvingen toch een lotnummer voor de tombola op het einde van de dag indien ze hun gevonden afval keurig inleverden. Op die manier zorgde de organisatie ervoor dat iedere deelnemer kans maakte op één van de vele prijzen alsook de hoofdprijs. Zelf kon ik tijdens de eerste zoeksessie 10 jetons terugvinden door een bepaald stuk van het veld gericht af te zoeken. Naast de jetons vond ik vooral oorlogsgerelateerde voorwerpen en in het bijzonder stukken drijfband ook wel schrapnel genoemd. In totaal vond ik 2,3 kilogram schrapnel. Ik nam deze mee naar huis ifv de jaarlijkse trip naar de ijzerhandelaar maar de organisatie had twee tonnen voorzien waarin afval kon gedumpt worden. De tonnen zaten aardig vol wat bij mij de vraag deed rijzen hoe de organisatie die tonnen zal verplaatsen (zal vermoedelijk niet handmatig zijn). In de namiddag kon ik nogmaals 8 jetons vinden waardoor ik in totaal in functie van de tombola afklokte op 19 jetons. Geluwe is als deelgemeente van Wervik onderdeel van één van de oudste gemeenten van België. Naast oorlogsmateriaal werden er bijgevolg ook enkele historische vondsten gedaan. Zo kon Seppe van de facebookpagina Detectorvondsten België een zilveren Franse Ecu uit 1695 vinden en vond een Franse deelnemer een romeinse munt. Dat de eerste wereldoorlog in de westhoek nooit veraf is, bleek niet alleen uit de grote hoeveelheden schrapnel maar ook uit het aantal obussen die werden gelocaliseerd. Deze zoekdag heeft de velden naast Hoeve Geluwebroek opnieuw wat veiliger gemaakt en bewijst opnieuw de meerwaarde die metaaldetectie inzake opruiming van velden heeft. Boeren onderschatten mogelijks noch teveel de positieve impact die een individuele, verantwoordelijke metaaldetectorist kan hebben op zijn velden.

Jetons gevonden tijdens eerste zoeksessie van de dag

Omdat de kans op het vinden van explosieven op de velden rondom de hoeve groot was, had de organisatie voldoende stewards voorzien die deze explosieven onmiddellijk konden markeren. Een aantal stewards nam ook de wat ondankbare taak van het terug vullen van niet dicht gemaakte putjes op zich, waarvoor dank.

Gevonden explosieven

De Westcoastdetecting Rally werd afgesloten met een tombola. De organisatie was er onder andere dankzij sponsoring van Minelab, Hoeve Geluwebroek en Westcoastdetecting in geslaagd om een mooi prijzenpakket samen te stellen. De topprijzen van de dag waren ongetwijfeld het topmodel van The Vanquish serie alsook een Equinox 800 maar omwille van het talrijke prijzenaanbod gingen toch heel wat deelnemers met een prijs naar huis.

2,3 kilogram gevonden schrapnel

Voor de start van de prijsuitrijking ontving Blankenbergse Strandvondsten van Christophe, zaakvoerder van Westcoastdetecting, een gepersonaliseerde polo voor het vinden van een token van Westcoastdetecting op het strand van Blankenberge. Deze zoekactie werd door Westcoastdetecting gelanceerd in september 2019. Westcoastdetecting verspreidde toen op de stranden aan de Belgische kust verschillende tokens die elk een waarde van 10 euro hebben en kunnen ingewisseld worden in de winkel in De Panne bij aankoop van een product. Omdat Blankenbergse Strandvondsten ervoor koos om de ondertussen twee gevonden tokens te houden als souvenir aan twee aangename zoeksessies, bood Westcoastdetecting de gepersonaliseerde polo in ruil aan. Dit warme gebaar werd met bijzondere dank  door mezelf in ontvangst genomen. Het geeft nogmaals aan dat de wereld van metaaldetectie ondanks dat je als metaaldetectorist vaak alleen op pad gaat een warme gemeenschap blijft waar het goed toeven is. Tot op heden werden 4 tokens op de stranden van de Belgische kust teruggevonden. Bijgevolg zijn er nog heel wat te vinden.

Gevonden token op het strand van Blankenberge

Tijdens de tombola viel Blankenbergse Strandvondsten nogmaals in de prijzen. Voor het eerst sinds ik begon met deelnemen aan zoekdagen mocht ik een prijzenpakket in ontvangst nemen. Het pakket bestond uit een Minelab pet, fles blonde Leffe, Minelab drinkbus en 4 Le Crayon à André reinigingspotloden ter waarde van 24 euro.

Gewonnen prijzenpakket

Los van de in ontvangst genomen prijzen, denk ik tijdens het schrijven van dit stuk, opnieuw met een positief gevoel terug aan de Westcoastdetecting Rally. Zoals alle leuke momenten in het leven ging ook deze zoekdag terug te snel voorbij. Ondertussen richt mijn blik zich al naar oktober volgend jaar.

Douane Benelux

Ik ben alvast benieuwd of de Westcoastdetecting Rally opnieuw zal doorgaan op dezelfde locatie, wat er aan de zoekdag zal toegevoegd worden en wie ik ditmaal zal mogen leren kennen.

Gevonden kogelpunten