Als strandzoeker word ik tijdens zoeksessies regelmatig aangesproken door voorbijgangers die zich bijna steeds hetzelfde afvragen, namelijk:

 • Wat bent u aan het doen meneer?
 • Is dit uw job of hobby?
 • Wat vindt u zoal?
 • Hoeveel brengt het op?

Op elk van deze vragen is echter geen éénduidig antwoord te formuleren. Vaak hou ik het dan ook bij een korte algemene toelichting zodat ik niet teveel tijd verlies en de zoeksessie snel kan verderzetten.

Door steeds te moeten antwoorden op dezelfde vragen werd mijn interesse in de kwantiteit van de vondsten wel gewekt. Zodoende startte ik in 2012 met het noteren van de vondsten per zoeksessie.

Zeven jaar na datum achtte ik de tijd rijp om per kalenderjaar alle gevonden euromunten op te tellen, een gemiddelde per zoeksessie te berekenen om deze dan vervolgens te vergelijken met de andere kalenderjaren wat onderstaand resultaat opleverde:

 • 2012:     61 zoeksessies: 1010,66 euro = 16,56 euro per zoeksessie
 • 2013:     80 zoeksessies: 709,89 euro = 8,86 euro per zoeksessie
 • 2014:     79 zoeksessies: 496,73 euro = 6,28 euro per zoeksessie
 • 2015:     46 zoeksessies: 521,89 euro = 11,34 euro per zoeksessie
 • 2016:     31 zoeksessies: 365,93 euro = 11,80 euro per zoeksessie
 • 2017:     64 zoeksessies: 494,71 euro = 7,7 euro per zoeksessie
 • 2018:     61 zoeksessies: 430,19 euro = 7,05 euro per zoeksessie

Ondanks hetzelfde aantal zoekzessies in 2012 en 2018 zijn de inkomsten op vlak van euromunten meer dan de helft gedaald. Het gegeven dat toeristen steeds minder munten bij zich hebben, het aantal concullega’s jaarlijks stijgt en het strand ieder voorjaar opnieuw verhoogd wordt, zijn zaken die zeker een invloed hebben op de dalende trend. Zelf ga ik er echter vanuit dat vooral mijn gewijzigd zoekgedrag aan de basis van het verschil ligt. Zo zocht ik de eerste jaren enkel en alleen op het zachte gedeelte van het strand  Het aanschaffen van nieuwe detectoren stelde mij in staat om ook actief te zijn op het natte gedeelte van het strand. Het aantal te vinden euromunten op het natte gedeelte van het strand is echter klein in vergelijking met het zachte gedeelte. Op zich geen probleem als je weet dat de kans om juwelen te vinden op het natte gedeelte van het strand veel hoger is dan op het zachte gedeelte.

Het negatief effect van mijn gewijzigde zoekhouding op het aantal euromunten, werd dan ook ruimschoots goed gemaakt door het gegeven dat ik adhv nieuwe detectoren mijn zoekgebied kon uitbreiden met een gevoelige verhoging van bijvoorbeeld sieraden tot gevolg.

Op heden kan ik bijgevolg concluderen dat de voorbije jaren de kwantiteit van mijn vondsten daalde maar de kwaliteit steeg, dit rekening houdend met de algemeen dalende trend in het aantal vondsten op het strand vind ik dit persoonlijk een behoorlijk resultaat.

Starten met deze geweldige hobby enkel en alleen om inkomsten te verwerven doe je dus beter niet, dit om te vermijden dat je van een kale reis terugkomt daar veel zoekuren op het strand niet automatisch restulteren in veel vondsten.